Papežský dispens pro beatifikační proces zavražděného kněze

4.10.2016 

Beatifikační proces o. Jacquese Hamela, zavražděného letos v červenci dvěma islámskými fundamentalisty, může začít. Papež Fantišek totiž udělil dispens od pětileté lhůty, která má podle platných norem zahájení procesu předcházet. Informoval o tom arcibiskup Dominique Lebrun v závěru mše svaté v kostele sv. Štěpána, který byl v neděli poprvé od tragické události otevřen pro věřící.
„Je to výjimečné,“ řekl novinářům rouenský arcibiskup. „Je to gesto útěchy, které je odpovědí na žádost farníků, kteří o to požádali papeže během audience 14. září v Římě.“ Papež František se už tehdy jasně vyjádřil o mučednictví kněze brutálně zavražděného u oltáře.

První mše po otevření kostela v St. Etienne-du-Rouvray se účastnilo přes tisíc lidí (foto), pro které byly nainstalovány rovněž velkoplošné obrazovky na prostranství před kostelem. Arcibiskup Lebrun nejprve celý chrám vykropil, při kající bohoslužbě za odčinění vin pak zdůraznil, že je důležité prosit jak o odpuštění za hřích světa, tak i za hřích vlastní.

Sestra Danielle, jedna ze tří řeholnic, které byly svědkem vraždy, a Guy Coponet, který byl sám těžce zraněn na hrdle, přednesli texty kajících modliteb. Obřadu se zúčastnili také občanští představitelé a dva zástupci muslimské komunity z nedaleké mešity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.