Papež a anglikánský primas podepsali společnou deklaraci

6.10.2016 

Před začátkem ekumenických nešpor v kostele sv. Řehoře na Celiu papež František a primas anglikánského společenství podepsali společnou deklaraci. S vděčností v ní připomínají své předchůdce, Pavla VI. a arcibiskupa Michaela Ramseye, jejichž setkání v Římě zahájilo před 50 lety teologický dialog mezi oběma církvemi a vedlo k obnovení vzájemných vztahů. Díky práci bilaterální komise se podařilo přezkoumat učení, která vedla během dějin k roztržkám, a pohlédnout na ně v nové perspektivě vzájemné úcty a lásky.

Signatáři deklarace připomínají, že jejich předchůdci si uvědomovali závažné překážky, které stojí na cestě k plné jednotě. Neodradilo je to však k nastoupení cesty, jejíž průběh ještě neznali. Díky tomu došlo k pokroku v mnoha oblastech. František a Justin Welby nicméně přiznávají, že došlo rovněž k novým rozdělením, zejména pokud jde o svěcení žen a v poslední době také v otázkách týkajících se lidské sexuality. Otevřena zůstává také otázka pravomocí v křesťanském společenství – čteme v deklaraci.

Představitelé obou vyznání ještě jednou potvrdili vůli pokračovat v dialogu, modlitbě a spolupráci v různých oblastech, počínaje evangelizací a ekologií a sociální spravedlností konče.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.