Papež: Milosrdenství nelze ztotožňovat s filantropií

8.10.2016 

Papež František pozdravil ve zvláštním vidoposelství účastníky argentinského národního setkání dobrovolnického sdružení Manos Abiertas, které bylo založeno v roce 1992 z iniciativy O. Ángela Rossiho z Tovaryšstva Ježíšova. Cílem sdružení je sloužit nejpotřebnějším a pomáhat jim k důstojnému životu.
Svatý otec předkládá účastníkům setkání nadepsaného „Milosrdenství, cesta od srdce k rukám“ reflexi nad dvěma evangelními perikopami: o Milosrdném Samaritánovi a vzkříšení syna naimské vdovy.

„Jak srdce milosrdného Samaritána, tak Ježíšova, se dotkla zuboženost: zuboženost, kterou spatřil, zuboženost oné matky a vdovy, zuboženost způsobenou bolestí, a zuboženost onoho potlučeného člověka, kterou spatřil Samaritán. Srdce se spojuje se zubožeností druhého – a právě v tom spočívá mislosrdenství. Když zuboženost druhého vstupuje do mého srdce, pociťuji milosrdenství, což není totéž jako pociťovat lítost, lítost je něco jiného. Mohu pociťovat lítost nad zraněným zvířetem nebo nad určitou situaci, avšak milosrdenství je něco jiného: pociťuji ho, když zuboženost druhého nebo určitá bolestná situace dolehne k mému srdci a já dovolím, aby se jej dotkla.“

Říká papež František ve videoposelství. Jak dále upřesňuje, milosrdenství nelze ztotožňovat ani s dobrými úmysly, ani s filantropií. Milosrdenství je cesta od zuboženosti k mému srdci, která se jej hluboce dotkne, takže je jako střelka kompasu na severním pólu, neví, kde se zastavit – dodává Svatý otec.

„Jistě, někdo z vás se může ptát: „Otče, jak je možné pociťovat milosrdenství a ne lítost?“ To je správná otázka, předně je potřeba prosit o milost být milosrdný. Je to milost a musíte o ni prosit Pána. Jediná cesta, která umožňuje, abych byl milosrdný,, však vede skrze uznání vlastních hříchů a jejich odpuštění od Pána; skrze uznaný a odpuštěný hřích. Milosrdný může být pouze ten, kdo skutečně pociťuje, že obdržel milosrdenství od Pána. Není možné být milosrdný jiným způsobem.“

Pouze ten, kdo pociťuje, že Bůh odpustil a zapomněl jeho hřích, že byl sám obdarován milosrdenstvím, dokáže být milosrdný, shrnuje Svatý otec. V té chvíli také nastává okamžik „zpáteční cesty“.

Zatímco první část cesty předpokládá nechat zranit své srdce zubožeností druhého, cestu k správnému nastavení srdce, skrze uznání svého hříchu, svého zubožení, své nízkosti a k pocitu, že mi bylo odpuštěno, že jsem dostal Pánovo milosrdenství, nyní začíná zpáteční cesta, od srdce směrem k rukám. A takto postupuji směrem od své zuboženosti, které se dostalo milosrdenství, k zuboženosti druhého. Od své vlastní zuboženosti milované Bohem, k lásce k zuboženosti druhého, od své vlastní zuboženosti, která byla milována, k vyjádření (milosrdenství) svýma rukama. Právě toto je milosrdenství. Milosrdenství je cesta od srdce k rukám.“

Říká papež František ve videoposelství pro účastníky sympózia argentinského sdružení dobrovolníků Manos Abiertas, kterým na závěr přeje, aby jejich setkání přineslo hojné plody, žehná jim a prosí o modlitbu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.