Vnitřní svoboda je darem Ježíšova vykoupení

11.10.2016 

Ježíš od nás chce, abychom prokazovali dobro, odmítali zdání a předstírání, že „něco“ konáme – řekl papež František v homilii při ranní mši v kapli Domu sv. Marty v den liturgické připomínky sv. Jana XXIII. Chápat náboženství jako líčidlo je pomýlené, varoval papež a zdůraznil, že Pánova cesta je cestou pokory.

Křesťanská svoboda přichází od Ježíše, „nikoli z našich skutků“, zahájil papež svoji promluvu myšlenkou z listu sv. Pavla Galaťanům (5,1-6), od něhož vzápětí přešel k dnešnímu evangeliu (Lk 11,37-41), ve kterém Ježíš vytýká farizeovi, že se soustřeďuje na vnější zdání a nikoli na podstatu víry. Tomuto učiteli Zákona, který se podivoval nad tím, že Ježíš nevykonal před jídlem rituální omytí rukou, Pán říká jasně:

»Vy farizeové, vnějšek číše i talíře očišťujete, ale vaše nitro je plné loupeže a špatnosti«. Ježíš to v evangeliu opakuje často: Vaše nitro je špatné, nespravedlivé a nesvobodné. Jste otroky, protože jste nepřijali spravedlnost přicházející od Boha; spravedlnost, kterou nám dal Ježíš.

„Na jiném místě v evangeliu Ježíš požaduje, abychom se modlili ve skrytu a bez předstírání. Ukazuje nám cestu pokory. „Ježíš má za to – uvažoval papež – že důležitá je svoboda, kterou dává vykoupení, láska a znovuzrození z Otce.“

Vnitřní svoboda koná dobro ve skrytu a nevytrubuje to, protože cestou pravého náboženství je Ježíšova cesta: pokora, pokoření. A Ježíš – jak říká Pavel Filipanům (2,7-8) – ponížil sebe sama, zřekl se sám sebe. Je to jediná cesta, jak ze sebe odstraníme sobectví, žádostivost, pýchu, marnivost a mondénnost. Avšak ti, které Ježíš kárá, praktikují líčené náboženství: zdání, zevnějšek a předstírání. Ježíš používá k označení takovýchto lidí velmi silný obraz: »Jste obílenými hroby, zvenčí jsou pěkné, ale uvnitř je plno kostí a hniloby «(srov. Mt 23,27).

„Ježíš nás volá a zve k pokornému prokazování dobra – pokračoval papež. Můžeš dělat dobro, jaké chceš, ale nejednáš-li pokorně, jak učí Ježíš, pak je takové dobro k ničemu, protože se rodí z tebe, z tvojí sebejistoty a nikoli z Ježíšova vykoupení. Vykoupení přichází cestou pokory a pokoření, neboť bez pokoření nelze dosáhnout pokory. Pohleďme na Ježíše pokořeného na kříži.“

Prosme Pána, abychom na této cestě nepolevovali a neochabovali v odmítání onoho líčeného a zdánlivého náboženství, které předstírá, a prokazovali dobro mlčky a zdarma, jako jsme obdrželi svoji vnitřní svobodu zdarma. Pán ať opatruje vnitřní svobodu nás všech. Prosme o tuto milost.

Končil papež František ranní kázání v Domě sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.