Kardinál Ravasi odslouží zádušní mši za Andrzeje Wajdu

11.10.2016 

„Dobrý Bůh obdaroval filmového režiséra dvěma očima, aby jedním hleděl do kamery a druhým pozorně sledoval všechno, co se děje kolem něho,“ řekl kdysi Andrzej Wajda (foto), jeden z nejznámějších polských režisérů a držitel Oskara za celoživotní dílo (2000), který odešel na věčnost 9. října ve věku devadesáti let.
Tato jeho slova připomněl na twitteru kardinál Gianfranco Ravasi, předseda papežské rady pro kulturu, který bude 14. října předsedat jeho zádušní mši v rámci Kongresu křesťanské kultury na katolické univerzitě v Lublinu.
O zemřelém režišérovi mluví P. Tomasz Trafny z Papežské rady pro kulturu:

„Wajda patřil ke generaci, která se bolestně střetla s dvěma totalitními systémy, jež zanechaly v dějinách Evropy hluboká zranění, poznamenaly osudy milionů lidí. Wajda na sebe vzal nesnadný úkol vyrovnat se s dramatem těchto dějin, zejména s dramatem historie polského národa. Proto říká, že jedno oko hledí na skutečnost a druhé ji registruje objektivem kamery. Vzpomínám na velké filmové produkce: Kanály, Popel a démant, Člověk z mramoru, Člověk ze železa, Katyň nebo jeho poslední film Powidoki, který bude v pátek 14. října představen na Filmovém festivalu v Římě. Třeba říci, že Wajda patřil ke skupině režisérů, kteří byli na světě snadno indetifikovatelní. Papež František to připomněl také v rozhovoru s našimi biskupy při jejich poslední náštěvě Ad limina Apostolorum. Zároveň Wajda připomínal světu Polsko, dramatický boj o svobodu a nezávislost, připomínal oběti totalitních režimů a především univerzální hodnoty: vlastenectví, důstojnost člověka a svobody, za které má smysl bojovat a za které nejednou stojí za to dát život,“ říká P. Tomasz Trafny z Papežské rady pro kulturu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.