Papež: Světové mocnosti pronásledují křesťany až k ekumenismu krve

12.10.2016 

Křesťany spojuje také ekumenismus krve, řekl papež František ještě před generální audiencí delegaci mezinárodního ekumenického sdružení Christian World Communions. Sekretáři této organizace, která propojuje různé křesťanské konfese, v těchto dnech zasedají v Římě na výroční konferenci. Ekumenismus se tvoří na cestě a v Ježíši, který patří všem – nikoli tím, že postavím svého Ježíše proti tvému, pokračoval římský biskup:

”Když teroristi a světové mocnosti pronásledují křesťanské menšiny anebo křesťany, neptají se: Jsi luterán? Pravoslavný? Katolík? Presbyterián? Vědí pouze jedno: Jsi křesťan. Nepřítel se nemýlí a umí dobře rozpoznat Ježíše. To je ekumenismus krve.”

Dnes jsme svědky takového ekumenismu, vyzdvihl papež ve vzpomínce na pravoslavné koptské bratry, kteří byli zavražděni na libyjské pláži.

”Jsou to naši bratři. Vydali svědectví o Ježíši a zemřeli se slovy: Ježíši, pomoz mi! Vyznali Ježíšovo jméno. Existuje tedy ekumenismus modlitby, ekumenismus na cestě a ekumenismus krve, kterému nás učí nepřítel.”

Hledání shody i vyjadřování nesouhlasu na teologické rovině je rovněž velmi důležité, nepopíral papež, ale jednotu už dnes můžeme nalézt v lásce k bližnímu a pomoci mnoha potřebným, obětem nespravedlností a válek, zdůraznil papež František v krátkém spontánním pozdravu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.