Prof. Brague o obtížích muslimů s chápáním milosrdenství

12.10.2016 

Neztotožňujme Boha Koránu s křesťanským Bohem – upozorňuje prof. Rémi Brague, francouzský filosof a religionista, laureát Ceny Josepha Ratzingera (foto). V rozhovoru pro deník Le Figaro opět obrací pozornost na obtíže, jaké mohou mít muslimové s chápáním křesťanského postoje k vraždě kněze z Rouen. Vyjádřil se zejména k nedávného obřadu, který kostel sv. Štěpána, v němž dva mladí islamisté popravili o. Hamela, znovu otevřel pro věřící. Během liturgické slavnosti se mluvilo rovněž o odpuštění a shromáždění se modlilo za vrahy.

Odpuštění a milosrdenství jsou koncepty, kde se za stejnými slovy v křesťanství a v islámu skrývají naprosto odlišné významy – říká prof. Brague. Bůh křesťanů nenávidí hřích, který vyvrací podstatu stvoření, avšak miluje hříšníka, kterého chce vysvobodit z jeho hříchů. Oproti tomu Bůh Koránu miluje ty, kdo mu jsou podřízeni, a nenávidí všechny, kdo v něho nevěří.

Prof. Brague připomíná, že na Západě všichni užívají křesťanské terminologie, ať jsou věřící či nikoli. Proto je pro nás obtížné přemýšlet o islámu aniž bychom tomuto náboženství podsouvali křesťanské kategorie. Totéž na druhé straně činí muslimové, pro které je křesťanství nedokonalou verzí islámu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.