Římský biskup k německým luteránům: Sjednocuje nás Boží milosrdenství

13.10.2016 

V Aule Pavla VI. ve Vatikánu přijal dnes papež František asi tisícovku účastníků pouti německých luteránů z Anhaltska.

Vzdáváme díky Bohu za to, že luteráni a katolíci dnes kráčejí po cestě vedoucí od konfliktu ke společenství. Prošli jsme společně již významný úsek cesty. Zakoušíme na ní rozporuplné dojmy: bolest z rozdělení, které mezi námi ještě existuje, ale také radost z již nalezeného bratrství. Vaše tak početná pouť, plná entuziasmu, je znamením tohoto bratrství, které nás naplňuje nadějí, že vzájemné porozumění se může rozvíjet a růst.

S odvoláním na pasáž z 1. listu Korinťanům (12, 12-26) o jediném těle, které tvoříme na základě křtu, František řekl, že můžeme s důvěrou pokračovat v ekumenické cestě, protože navzdory mnoha otevřeným otázkám, jsme již spojeni. To, co nás spojuje, je daleko větší než to, co nás rozděluje! - zdůraznil papež František.

Na konci tohoto měsíce, dá-li Bůh, pojedu do Lundu ve Švédsku a společně se Světovou luteránskou federací si připomeneme, po pěti stoletích, počátek Luterovy reformy, a poděkujeme Pánu za padesát let oficiálního dialogu mezi luterány a katolíky. Zásadní součástí této připomínky bude obrácení pohledu do budoucnosti, s ohledem na společné křesťanské svědectví před dnešním světem, který tolik žízní po Bohu a jeho milosrdenství. Svědectví, které od nás svět očekává, spočívá především ve zviditelňování milosrdenství, které Bůh chová k nám, skrze službu nejchudším, nemocným, těm, kdo opustili svou zemi a vydali se hledat lepší budoucnost pro sebe a své drahé. Ve službě nejpotřebnějším zakoušíme, že jsme již jednotní. Boží milosrdenství je tím, co nás sjednocuje.

V závěru se papež obrátil k mladým a vybídl je, aby byli svědky milosrdenství.

Zatímco teologové vedou dialog ve věroučné oblasti, vy nepřestáváte naléhavě vyhledávat příležitosti k setkání, k lepšímu vzájemnému poznání, společné modlitbě a nabízíte si pomoc navzájem i těm, kdo ji potřebují. Takto, svobodni od všech předsudků a ve výlučné důvěře k evangeliu Ježíše Krista, které hlásá pokoj a smíření, budete skutečnými protagonisty nového období této cesty, která – s Boží pomocí – povede až k plnému společenství.

řekl papež František v promluvě k účastníkům luteránské pouti, které v závěru neopomněl požádat, aby se za něho modlili.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.