Kardinál Parolin o krizi evropské identity

14.10.2016 

Zdá se, že evropský projekt, jakkoli byl částečně uskutečněn, se téměř vytratil – řekl v Lisabonu vatikánský státní sekretář. Kardinál Pietro Parolin pobývá na několikadenní návštěvě v Portugalsku. Včera hovořil na téma evropské identity. Připomněl velký úspěch poválečné Evropy, kterým byla integrace kontinentu, spojující dosud nepřátelské státy do jediné komunity. Šlo o dílo výrazně křesťanské inspirace.

Kardinál Parolin konstatuje krizi evropské integrace, aniž by se pouštěl do analýzy jejích příčin. Mluví pouze o obtížích, jaké má dnes Evropská unie, když se má postavit bezprecedentním problémům své historie. Ve chvíli dějinné zkoušky se ukázalo, že Unie není vnitřně silná. Vatikánský státní sekretář tvrdí, že nedávné teroristické útoky poukázaly na krizi evropské identity. Proto, jak uvedl, je třeba návratu k hlubokým kulturním kořenům kontinentu, v kterých má podstatné místo křesťanství.

Kardinál Parolin se dotkl rovněž otázky masové migrace. Uvedl, že současná krize neleží ani tak na unijních institucích, jako na jednotlivých státech, které neakceptují evropský systém přijímání uprchlíků. Proto - na základě Dublinské konvence - celá tíže padá na jižní země. Vatikánský státní sekretář nicméně přiznal, že narůstající obavy a pocit ohrožení v evropských společnostech nelze podceňovat.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.