Kardinál Parolin: lidská svoboda se absolutizuje, a člověku se upírá respekt k jeho svědomí

22.10.2016 

Právo na výhradu svědomím je prubířským kamenem, jímž lze posuzovat míru zakotvení lidské důstojnosti – napsal vatikánský státní sekretář účastníkům konference nazvané „Svědomí bez práv“, která včera proběhla v sídle italského parlamentu. Kardinál Parolin se tak zapojil do jedné z debat, kterými žije italská společnost. Na Itálii je totiž vyvíjen nátlak, aby zrušila nebo omezila právo na výhradu svědomí. Týká se zejména lékařského personálu, který se nechce podílet na zabíjení nenarozených dětí.

Interrupce na přání je v Itálii legální v prvních 12 týdnech těhotenství. Osmdesát procent lékařů však odmítá potraty vykonávat. V některých regionech je odpor lékařů natolik vysoký, že tzv. „přerušení těhotenství“ je téměř nemožné. Proto se periodicky objevuje nátlak na to, aby z potratového zákona byla odstraněna pasáž o respektování lékařovy vůle. Konference v italském parlamentu byla jednou z iniciativ, která chce této úpravě zabránit.

Ve slovech adresovaných jejím účastníkům kardinál Parolin upozorňuje na paradoxní charakter útoků na výhradu svědomí. Připomíná, že k němu dochází v době, která lidskou svobodu povyšuje nad cokoliv jiného. Člověku se přiznává právo vydávat nové zákony a rušit limity vyznačené přirozeností, etikou, náboženstvím nebo humanistickou kulturou. Zároveň se však člověku upírá respekt k tomu, co je nejniternější, totiž jeho svědomí – píše kardinál Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.