Papež navštívil jezuity shromážděné na 36. generální kongregaci

24.10.2016 

Dnes dopoledne se uskutečnila historická návštěva papeže v zasedací aule jezuitů shromážděných na 36. Generální kongregaci, což je v rámci církevního práva jakési zákonodárné shromáždění Tovaryšstva Ježíšova. Vůbec poprvé tak na této půdě promluvil papež. Pronesl půl hodinovou promluvu a potom hodinu a půl zodpovídal dotazy přítomných jezuitů. Petrův nástupce, který je jak známo rovněž jezuitou, přednesl zásadní řeč, v níž ze svého pohledu načrtnul základy a perspektivy Tovaryšstva Ježíšova v dnešní době.
Z papežovy promluvy vybíráme malou ukázku:

Ignác v Duchovních cvičeních nechává svoje přátele rozjímat o »úřadu těšitele«, který je vlastní Zmrtvýchvstalému Kristu (DC, 224). Vlastním úkolem Tovaryšstva je těšit věřící lid a rozlišováním napomáhat k tomu, aby nás nepřítel lidské přirozenosti nezbavoval radosti: radosti z evangelizace, radosti z rodiny, radosti z církve, radosti ze stvoření... Aby nám ji nezcizil jednak malomyslností vzhledem k velikosti zla ve světě a k nedorozumění mezi těmi, kteří si předsevzali konat dobro, a jednak pošetilými radostmi, které jsou vždy na dosah ruky v kterémkoli obchodě.
Tato »služba radosti a duchovní útěše« koření v modlitbě. Spočívá ve vzájemném povzbuzování a povzbuzování všech k »vytrvalé prosbě o Boží útěchu«. Ignác to formuluje negativně v šestém pravidle pro rozlišování duchů prvního týdne exercicií, když říká, že „velmi prospívá rozhodně se změnit ve vztahu k neútěše“ a důraz klade na modlitbu (DC, 319). Prospívá to, poněvadž v neútěše zjistíme, jak málo zmůžeme bez milosti a útěchy“ (srov. DC, 324). Praktikování prosebné modlitby o útěchu a její vyučování je zásadní služba prokazovaná radosti. Pokud se někdo necítí hoden, což je v praxi velmi časté, ať se snaží prosit o tuto útěchu alespoň z lásky ke zvěsti, poněvadž radost je pro evangelní zvěst konstitutivní, a ať o ni prosí také z lásky k druhým, ke své rodině a k světu. Dobrou zvěst nelze předávat se smutnou tváří. Radost není nějakou ozdobou »navíc«, nýbrž jasným ukazatelem milosti; ukazuje, že láska je činná, jednající a přítomná.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy k jezuitům je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.