Boží království není strnulé, ale vyvíjí se

25.10.2016 

Aby mohlo Boží království růst, žádá Pán ode všech poddajnost – kázal papež František při ranní mši v kapli Domu sv. Marty. Varoval přitom před přílišnou koncentrací na struktury a harmonogramy. Boží království totiž není neměnné, ale rozvíjí se.

Blaze tomu, „kdo kráčí v Hospodinově zákoně“. Papež svoji homilii začal poukazem na Zákon, který netřeba pouze studovat, nýbrž kráčet v něm. „Zákon – řekl – je pro život, napomáhá růstu Království i života. Pán nám dnes říká, že Království je také na cestě“ – dodal s odkazem na dnešní evangelium (Lk 13,18-21).

Co je Boží království?Je to snad dobře udělaná, uspořádaná struktura s přehlednými harmonogramy, a co v ní není obsaženo, není Boží království? Nikoli. S Božím královstvím se může stát totéž, co se Zákonem. Stát se rigidním a fixovaným... Zákon je dán na cestu, Boží království je na cestě, není strnulé. Boží království se denně tvoří.

„Ježíš používá v dnešních podobenstvích věci každodenního života – pokračoval papež: Kvas, který nezůstává kvasem, protože se smísí s moukou a postupně vznikne chléb. A potom hořčičné zrnko, které nezůstane seménkem, protože odumře a dá vyrůst stromu. Kvas a semínko – poznamenal papež – jsou cestou, na níž se něco tvoří, a aby to bylo vytvořeno, musejí odumřít. Problémem není nepatrnost a to, zda jde o velké či malé věci. Problém spočívá v cestě, na níž dochází k proměně. Kdo vidí Zákon a nekráčí, zaujal postoj, který je fixovaný, postoj rigidity.“

Jaký postoj od nás žádá Pán, aby Boží království rostlo, pro všechny byl chléb i bydlení? Poddajnost. Boží království roste poddajností síle Ducha svatého. Mouka přestává být moukou a stane se chlebem, protože se poddává moci kvasu, kvas je hněten s moukou. Mouka ovšem nic necítí, ale nechat se hníst a potom péci – to může označovat utrpení. Také Boží království tak roste a nakonec je pokrm pro všechny.

„Mouka se poddává kvasu a kyne a Boží království se šíří také tak,“ řekl dále papež. „Muž a žena jsou poddajní Duchu svatému, rostou a jsou darem pro všechny. Také semínko je poddajné plodnosti, ztrácí svoji bytnost a stává se něčím jiným, mnohem větším. Proměňuje se. Tak je tomu s Božím královstvím, je na cestě. Na cestě k naději, k plnosti.“
„Boží království se tvoří denně v poddajnosti Duchu svatému, který jednotí náš nepatrný kvas či přetváří semínko, aby rostly. Pokud však nejdeme, stáváme se rigidními a rigidita z nás činí sirotky bez Otce.“

Ten, kdo je rigidní, má pouze vládce, nikoli otce. Boží království je jako matka, která roste a rodí, dává sama sebe, aby děti měly, co jíst a kde bydlet, podle příkladu Páně. Dnešek je dnem prosby o milost poddajnosti Duchu svatému. Častokrát se poddáváme svým vrtochům, svým soudům a říkáme: »Dělám, co chci«. Takto Boží království neroste, ani my nerosteme. Poddajnost Duchu svatému nám dává růst a proměňuje nás jako kvas a semínko. Kéž nám všem daruje Pán milost této poddajnosti.

Končil papež František ranní kázání v kapli Domu sv. Marty.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.