Vatikánské tiskové středisko prezentovalo papežovu cestu do Švédska

27.10.2016 

„Od konfliktu ke společenství, společně v naději,“ tak zní motto 17. zahraniční apoštolské cesty papeže Františka, která jej přivede do Švédska na společnou luteránsko-katolickou připomínku 500. výročí začátku reformace. Jak v oficiální prezentaci zdůraznil ředitel tiskového střediska Svatého stolce, cílem cesty je prosit o odpuštění za trvající rozdělení křesťanů obou tradic a poukázat na 50 let ekumenického dialogu.

Papež stráví ve Švédsku dva intenzívní dny. V pondělí 31. října přistane v 11 hodin na letišti v Malmö, kde jej přivítá švédský premiér, následovat bude návštěva v královském paláci v Lundu a odpoledne ekumenická modlitba v tamní - původně katolické a po reformaci luteránské – katedrále. Poté se přemístí na sportovní stadion do Malmö, kde se veřejně setká s 30 luteránskými delegacemi. Odtud pak spolu s kardinálem Kochem – na znamení ekumenické blízkosti – odjedou minibusem společně s předsedou Světové luteránské federace, biskupem Munibem A. Younanem a jejím generálním sekretářem rev. Martinem Jungem (na foto s kardinálem Kochem) – který se rovněž zúčastnil vatikánského brífinku:

„Díky našemu dialogu a díky důvěře, která mezi námi narostla, a díky tomu, že se nám podařilo odstranit některé doktrinální překážky, jsme toho názoru, že dozrál čas, abychom se pokusili přejít od konfliktu ke společenství.“

Na slavnost Všech svatých, 1. listopadu, bude papež František v Malmö sloužit mši svatou s místní katolickou komunitou. Poté se vrátí do Říma, kde je očekáván v 15.30 hod. Předseda Papežské rady pro mezinárodní dialog, kardinál Kurt Koch, k očekáváním spojeným s návštěvou novinářům řekl:

„V minulosti se kulatá výročí na obou stranách připomínala v tónech poněkud triumfalistických a polemických. Dnes chceme učinit toto gesto společně. A nejde pouze o připomínku 500. výřočí reformace, ale také o 50 let dialogu mezi luterány a katolíky. Byl to první bilaterální dialog, který katolická církev zahájila hned po Koncilu, v roce 1967, a toto je také znamením vděčnosti za to, že jsme mohli objevit všechno, co luterány a katolíky spojuje.“

Řekl na brífinku k papežově cestě do Švédska kardinál Kurt Koch, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.