Beatifikace čtyř benediktinů zavražděných za španělské revoluce

29.10.2016 

V madridské katedrále Almudena byli dnes dopoledne blahořečeni čtyři benediktinští řeholníci. Otcové José Antón Gómez (1891-1936), Antolín Pablos Villanueva (1871-1936), Juan Rafael Mariano Alcocer Martínez (1889-1936) a Luis Vidaurrázaga Gonzáles (1901-1936) byli zavražděni z nenávisti k víře za španělské revoluce v roce 1936. Beatifikační liturgii v zastoupení Svatého otce slavil kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení.

„Jde o další z nezčíslných masakrů, spáchaných na katolické církvi během oněch smutných let jejího pronásledování. Rovněž tito blahoslavení benediktini však ukázali, že nemají strach z mučednictví. Podstoupili je v křesťanské síle, pokoře a odpuštění a podle benediktinské řehole, která je nabádá, aby zlo neopláceli zlem, trpělivě snášeli příkoří, milovali nepřátele a žehnali svým pronásledovatelům. Byli chladnokrevně zastřeleni ve své vlasti nikoli kvůli nějakému provinění, nýbrž jednoduše proto, že byli kněžími. Jeden z nich, otec Antolín, který už předtím, v roce 1918, unikl pronásledování v Mexiku, byl nyní zadržen a veden na smrt spolu s dalšími více než čtyřmi sty třiceti lidmi. Zemřel za volání: Ať žije Kristus Král!”

Proč církev znovu otevírá tuto tragickou stránku dějin?

„Odpověď je prostá – především kvůli tomu, aby uchovala památku spravedlivých a jejich svědectví dobra. Tito čtyři benediktini byli laskaví a mírní lidé. O otci Josém Antónovi Gomézovi říká jeho životopisec, že to byl usměvavý, duchaplný a vzdělaný člověk, který se obětoval pro druhé. Ve zpovědnici byl pro duše učitelem, otcem, světcem, vypovídá o něm jeden ze svědků. Rovněž o otci Antolínovi Pablosovi se mluví jako o řeholníkovi, který strávil život v mnišské cele, zpovědnici a knihovně. Byl stále k dispozici četným věřícím, kteří jej žádali o radu. Rodák z Madridu, otec Juan Rafael Mariano Alcocer Martínez, byl učený člověk a milovník liturgie, vynikající kazatel a spisovatel. Rovněž nejmladší ze čtveřice, otec Luis Vidaurrázaga Gonzáles, byl člověk ušlechtilé a ryzí povahy, ceněný kazatel, známý jako apoštol eucharistie. Tito benediktini z madridského kláštera Montserrat se tak přidružili k tisíci šesti stům španělských mučedníků, které církev blahořečila počínaje rokem 1987. Je to nesmírný zástup věřících, kteří obětovali život, aby zabránili odkřesťanštění Španělska.

Uvedl pro naše mikrofony kard. Angelo Amato.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.