Kardinál Koch: Výročí reformace dost dobře nelze slavit. Jde o projev zármutku a pokání

29.10.2016 

Pětisté výročí reformace nelze dost dobře slavit. Jde spíše o vyjádření zármutku nad rozdělením a o pokání – řekl kardinál Kurt Koch v rozhovoru pro agenturu I. Media, když vysvětloval smysl papežovy cesty na oslavy připomínající počátek reformace. Předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů připomněl tragické důledky rozštěpení církve, které zalilo Evropu mořem krve.

Kardinál Koch rovněž poznamenal, že vnější okolnosti, jako je pronásledování, sekularizace nebo migrační krize vyžadují od křesťanů větší sblížení. Zároveň však dodává, že ekumenické vztahy s protestanty se v posledních letech vážně zkomplikovaly. „Ještě v 80. letech se říkalo, že nás víra dělí a postoje spojují. Dnes je to téměř obráceně,“ zdůrazňuje šéf vatikánského úřadu a připomíná, že katolíci a protestanti se dnes různí v přístupu k mnoha základním otázkám lidského života, jako je interrupce, eutanázie, manželství, rodina, sexualita nebo genderová ideologie. Přitom, jak zdůrazňuje kardinál Koch – právě v těchto věcech by křesťané měli mluvit jedním hlasem.

Předseda papežské rady pro jednotu křesťanů připomněl také význam vatikánské deklarace Dominus Iesus z roku 2000, která vyvolala mnoho nedorozumění. Říká se v ní totiž, že protestantská společenství nejsou církvemi ve smyslu, jak tomuto termínu rozumí katolíci. To ovšem neznamená, že nejsou církevními komunitami, zdůraznil kardinál Koch. Podle jeho názoru je tento dokument pozváním k zahájení dialogu o konceptu církve, což je téma, které nadále představuje závažnou překážku na cestě k jednotě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.