František poskytl další rozhovor pro deník La Repubblica

11.11.2016 

„Nevynáším soudy o lidech a o politicích, chci pouze pochopit, jaké útrapy působí jejich způsob jednání chudým a vyloučeným lidem,“ řekl papež František na adresu Donalda Trumpa v odpovědi na dotaz Eugenia Scalfariho. Tohoto nestora italské levice pozval do své rezidence v Domě sv. Marty v předvečer amerických voleb, v pondělí 7. listopadu.

V rozhovoru se zakladatelem italského deníku La Repubblica (kde bylo interview s dnešním datem otištěno) se František dotkl mnoha aktuálních otázek. Za svou hlavní starost v této chvíli označil problém uprchlíků a migrantů. „Jen málokteří jsou křesťané, ale to z naší strany nic nemění, pokud jde o jejich utrpení a těžkosti - řekl papež. - Příčin migrace je celá řada a my se snažíme dělat všechno pro jejich odstranění.“ Připomněl, že kromě migrantů a uprchlíků je mnoho chudých i v bohatých zemích, které se bojí přijímat své bližní z chudých částí světa. „Je to zvrácený bludný kruh, který musí být přerušen,“ dodal papež. „Musíme bořit zdi, které nás dělí, pokusit se o růst blahobytu a jeho větší rozšíření, ale k tomu je potřeba bořit zdi a stavět mosty, které dovolí zmenšit nerovnosti a posílí svobodu a práva.“

Scalfari připomněl papežova slova o tom, že přikázání „miluj bližního jako sám sebe“ by mělo být v dnešní době změněno na „více než sebe“ a s odvoláním na jeho tvrzení, že nerovnost je největším zlem dnešního světa, se ptal, zda společnost, jakou si František představuje, má být marxistického typu. „Tento dotaz zazněl už vícekrát a má odpověď vždy zněla, že jestli už, pak jsou to komunisté, kdo myslí jako křesťané. Kristus mluvil o společnosti, v níž mají rozhodovat chudí, slabí a vyloučení. Nikoli demagogové, Barabášové, ale lid, chudí, ať věří v transcendentního Boha či nikoliv. Právě těm musíme pomáhat, aby se jim dostalo rovnosti a svobody,“ odpověděl František. Potvrdil rovněž, že podporuje a povzbuzuje zapojení chudých lidí do vysoké politiky, která je kreativní a nemá obavy z velký vizí.

Vstoupit do politiky ovšem znamená účastnit se hry o moc, a tedy bojovat, namítal Scalfari. A v návaznosti na Františkovu promluvu k lidovým hnutím (v sobotu 5. listopadu) se tázal, zda je tedy papež vybízí k boji, byť by jen politickému, bez prolévání krve. „Nikdy jsem neměl na mysli ozbrojený boj,“ odpovídá František. Krev může být prolita, ale bude to spíše krev křesťanských mučedníků, jak se to děje téměř na celém světě rukou fundamentalistů a teroristů,“ dodal.

Eugenio Scalfari na to reagoval s tím, že bez získání moci však nelze zvítězit a kdo vstoupí do politiky, ten se zapojuje do boje o moc, o kterou jde také také ve všech konfliktech. „Vy zapomínáte, že existuje také láska,“ odpovídá František – „Láska je často přesvědčivá, a proto vítězí“. A konstatuje, že pokud je dnes všech křesťanů přes dvě a půl miliardy, není to výsledek válek, nýbrž dílo mnoha mučedníků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.