Reforma církve začíná ve zpovědnici, řekl papež nizozemským poutníkům

15.11.2016 

Do Věčného města dnes v počtu více než dvou tisíc přijeli věřící ze všech nizozemských diecézí. Jejich pouť, kterou v rámci jubilejního roku uspořádalo Sdružení nizozemských katolických organizací, dopoledne zahájila mše svatá u oltáře katedry ve Vatikánské bazilice. Slavil ji kard. Willelm Eijk, arcibiskup Utrechtu a předseda biskupské konference, se kterým koncelebrovali všichni nizozemští biskupové. V jejím závěru do baziliky přišel Svatý otec František, aby nizozemským poutníkům a pastýřům poděkoval za to, že společnou poutí vyjadřují jednotu církve v Nizozemsku a s Petrovým nástupcem.

„Svatý rok nám umožňuje, abychom ještě více prohloubili vztah k Ježíši Kristu, tváři Otcova milosrdenství. Nikdy se nám nepodaří vyčerpat toto obrovské tajemství Boží lásky! Zde pramení naše spása – celý svět a my všichni potřebujeme Boží milosrdenství.”

Boží milosrdenství nás zachraňuje, dává nám život, obnovuje nás jako pravé syny a dcery Boží. Spásonosnou Boží dobrotu zakoušíme zejména ve svátosti pokání a smíření.

„Zpověď je místem, kde se nám dostává Božího odpuštění a milosrdenství. Začíná tu proměna každého z nás a reforma církevního života.”

Povzbuzuji vás, abyste se dali obejmout milosrdeným Otcem, který neustále odpouští, a byli tak schopni dosvědčovat jeho lásku v každodenním životě.

„Dnešní mužové a ženy žízní po Bohu, jeho dobrotě a lásce. A také vy, pokud vámi bude takříkajíc “protékat” milosrdenství, můžete napomáhat utišení této žízně. Můžete mnoha lidem napomoci, aby znovu objevili Krista, Spasitele a Vykupitele lidstva. Jako misionářští Kristovi učedníci můžete zavlažovat společnost hlásáním evangelia a prokazováním lásky – zejména vůči potřebným lidem, kteří jsou vydáni sami sobě na pospas.”

Vyzýval papež František nizozemské poutníky předtím, než je svěřil pod ochranu Panny Marie, Matky milosrdenství, a požehnal jim. Kardinál Willelm Eijk papeži Františkovi v samém závěru předal brožurku, která dokumentuje charitativní činnost nizozemských diecézí, zaměřenou na migranty. „Nemá to být jakási výloha milosrdných skutků”, píše v ní utrechtský arcibiskup, “nýbrž podnět pro křesťany, aby se nevzdávali a neohrazovali svá srdce ani tehdy, když příliv uprchlíků nutí ke strachu a sklíčenosti.”

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.