Uzdravení na přímluvu Karla Rakouského

1.10.2004 

Zázrak, který umožnil uzavřít beatifikační proces Karla Habsburského, se stal v Brazílii. Řeholní sestra Marie Zyta Gradowska, narozená roku 1894 v Polsku, trpěla od mládí silnými bolestmi nohou a křečovými žílami. Léky na její potíže nezabíraly. Podstoupila řadu léčebných kúr a operací. V listopadu 1960 byla dlouhodobě odkázána na lůžko. Jedna ze spolusester ji tehdy upozornila, že se po světě šíří prosby o modlitbu v úmyslu rychlého blahořečení posledního habsburského císaře. Stála za nimi tzv. ?Modlitební liga císaře Karla za mír mezi národy.?

Sestra Zyta o Habsburcích příliš slyšet nechtěla, natož modlit se o přímluvu císaře. Když ale bolesti nepovolovaly a bránily jí ve spánku, začala se ke Karlovi v modlitbách obracet. Jednoho dne se probudila bez bolestí a rány, které se nehojily, zmizely beze stop. Mohla ihned vstát z lůžka. Nemoc se už nikdy nevrátila a sestra žila dál normálním životem. Zemřela roku 1989 v 95-ti letech.

Mimořádné uzdravení bylo podrobeno bádání v rámci beatifikačního procesu. Nezávislá lékařská komise potvrdila, že k uzdravení nemohlo dojít přirozenou cestou, když choroba trvala už více než 20 let. Uznání zázraku zakončilo beatifikační proces, započatý už roku 1923.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.