Petrův nástupce vybízí biskupy USA k pozornosti vůči hispánské komunitě

16.11.2016 

Papež František zaslal videoposelství americkým biskupům, shromážděným na svém plenárním zasedání v Baltimore. Vybízí v něm anglicky k budování kultury setkání a zejména k docenění hispánské komunity, která se příští rok sejde na 5. národním pastoračním kongresu, tzv. „Encuentro“.
František připomíná svou loňskou pastorační návštěvu ve Spojených státech, během níž jej zaujala diverzita a životnost katolické komunity:

Církev vaší země v průběhu svých dějin přijímala a integrovala stále nové vlny migrantů. Bohatství jejich jazyků a kulturních tradic formovala proměňující se tvář americké církve. V tomto kontextu bych chtěl přivítat nadcházející 5. národní pastorační setkání hispánské komunity (Encuentro).

Jak František připomíná, tento pastorační kongres Latinskoamerických katolíků žijících v USA začne v jednotlivých diecézích v lednu příštího roku a uzavře se celonárodní slavností v září 2018. Papež zdůrazňuje, že nejde pouze o docenění a uznání zvláštních darů, které hispánští katolíci přinesli a přinášejí americké církvi, nýbrž o součást širší obnovy a misijního nasazení, k nimž jsou volány všechny místní církve.

Naší velkou výzvou je vytvářet kulturu setkání, která povzbuzuje jednotlivce i skupiny ke sdílení bohatství svých tradic a zkušeností, k boření zdí a stavbě mostů. Církev v Americe, jako i všude jinde, je volána „vycházet“ z pohodlné zabydlenosti a být kvasem společenství. Společenství mezi námi, s jinými křesťany a se všemi, kdo hledají nadějeplnou budoucnost. Musíme se stále více stávat společenstvím učedníků – misionářů, naplněných láskou k Pánu Ježíši a nadšením pro šíření evangelia. Křesťanská komunita má být znamením a proroctvím Božího plánu pro celou lidskou rodinu. Jsme povoláni být nositeli dobré zvěsti ve společnosti svírané zneklidňujícími sociálními, kulturními a duchovními pohyby a narůstající polarizací.

Papež vyjadřuje naději, že církev na všech úrovních podpoří kongres Latinskoamerických katolíků svou reflexí a pastoračním rozlišováním:

Zejména vás žádám, abyste uvážili, jak může vaše místní církev nejlépe odpovědět na rozrůstající se přítomnost, dary a potenciál hispánské komunity. S vědomím toho, jaký příspěvek dává hispánská komunita životu národa, se modlím, aby „Encuentro“ přineslo plody pro obnovu americké společnosti a církevního apoštolátu ve Spojených státech.

„S vděčností všem, kdo se angažují v přípravě tohoto 5. setkání, vás ujišťuji o svých modlitbách za tuto důležitou iniciativu vaší konference“ – končil papež František své videoposleství pro zasedání biskupů Spojených států amerických a svěřil je – spolu s klérem, řeholníky a laickými věřícími – přímluvě Neposkvrněné Panny Marie.

Dodejme ještě, že Biskupská konference Spojených států má od včerejška také nové vedení. Do svého čela zvolili biskupové kardinála Daniela N. DiNarda, který stojí v čele arcidiecéze Balvenston-Houston. Jeho místopředsedou se stal arcibiskup José Goméz z Los Angeles. Do úřadu nastoupili na tříleté funkční období po skončení plenárního zasedání 15. listopadu.

Kardinál DiNardo, který vystřídá v úřadu arcibiskupa Josepha Kurtze, se narodil roku 1949 a na kněze byl vysvěcen v Pittsburghu v roce 1977. Do kardinálského sboru jej povolal papež Benedikt XVI. v roce 2007, čímž se stal prvním kardinálem pocházejícím z Texasu.
Arcibiskup Goméz pochází z Mexika, kde se narodil v roce 1951. V roce 1978 se stal knězem personální prelatury Opus Dei. Arcibiskupem Los Angeles, kde rok působil už jako koadjutor, je od roku 2011.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.