Římský biskup: Krev mučedníků je semenem jednoty křesťanů

17.11.2016 

Římský biskup dnes přijal na audienci Jeho svatost Mar Gewagrise III., katolikose-patriarchu Asyrské církve Východu. Přibližně 400 tisíc věřících této starobylé církve žije převážně v Iránu, ale také v Iráku, Sýrii, Turecku a Spojených státech amerických, kde od roku 1935 také sídlí její patriarcha. Kromě oficiálních promluv a osobního rozhovoru byla součástí setkání také společná modlitba v kapli Redemptoris Mater Apoštolského paláce. Právě k tomuto momentu odkázal ve své promluvě římský biskup, který v úvodu pozdravil vzácné hosty slovy apoštola Pavla: „Milost vám a pokoj od Boha, našeho Otce, a od Pána Ježíše Krista“ (Řím 1,7).

Tímto setkáním a modlitbou, kterou dnes společně pozvedneme k Pánu, prosíme právě o dar pokoje. Jsme totiž konsternováni tím, co se nadále děje na Blízkém východě, zejména v Iráku a Sýrii. Stovky tisíc nevinných dětí, žen a mužů jsou tam vystaveny strašnému násilí krvavých konfliktů, které nic nemůže ospravedlnit či zdůvodnit. Naši křesťanští bratři a sestry, jakož i různé náboženské a etnické menšiny jsou tam bohužel nuceni denně strádat v těžkých zkouškách.

František zdůraznil, že tito bratři a sestry jsou nám vzorem a povzbuzují nás, abychom za každých okolností zůstávali s Pánem, objímali Jeho kříž a svěřovali se Jeho lásce.

Ukazují nám, že jádrem naší víry je stálá přítomnost Ježíše, který nás vybízí, abychom i uprostřed protivenství neochabovali a žili Jeho poselstvím lásky, smíření a odpuštění. Toto se učíme od mučedníků a od těch, kdo i dnes za cenu života zůstávávají věrni Pánu v dobrém i ve zlém (srov. Řím 12,21). Jsme vděčni těmto našim bratřím, kteří jsou nám oporou v následování Ježíše, aby bylo zničeno nepřátelství. Jako Kristova krev prolitá z lásky smiřuje a sjednocuje a dává růst církvi, tak je krev mučedníků semenem jednoty křesťanů. Volá nás, abychom se s bratrskou láskou zasazovali o společenství.

Papež potom připomněl postavu předchůdce nynějšího patriarchy Mar Dinkha IV., se kterým se sešel před dvěma roky v Římě a který se svatým Janem Pavlem II. podepsal Kristologickou deklaraci o společném vyznávání téže víry v tajemství Vtělení. Vyjádřil také hluboké přesvědčení, že pokračující práce dvoustranné teologické komise katolické církve a Asyrské církve Východu přinese brzo další plody, „abychom mohli slavit Pánovu oběť u stejného oltáře na znamení plného společenství,“ řekl mimo jiné římský biskup František ve svojí promluvě ke katolikovi-patriarchovi Asyrské církve Východu, Mar Gewagrisovi III.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.