Papež František pro list Avvenire: nejde o výprodej doktríny

18.11.2016 

U příležitosti zakončení Svatého roku milosrdenství poskytl papež František rozhovor pro italský katolický deník Avvenire.
Neměl jsem zvláštní plány – říká papež. – Nechal jsem se prostě vést Duchem svatým. Církev je evangelium, dílo Ježíše Krista a nikoliv uskutečňování nějakých idejí. Líbí se mi představa – pokračuje František v rozhovoru se Stefanií Falascovou (foto) – že Všemohoucí má špatnou paměť. Když ti odpustí, hned zapomene, protože Jej těší odpouštět - opakuje papež jeden ze svých oblíbených výroků. Jak nicméně připomíná, půdu pro Rok milosrdenství připravovali už předchozí papežové, zejména sv. Jan Pavel II. a v jistém smyslu vyrůstá také z II. vatikánského koncilu, který chtěl, aby církev byla znamením Otcovy lásky ve světě. V konstituci Lumen gentium sahal ke svým zdrojům, totiž k evangeliu. „To přesunulo těžiště v chápání křesťanství z jistého legalismu, který může být ideologický, na Osobu Boha, který se stal Milosrdenstvím ve vtělení Syna.“ František dodává, že někteří – jak ukazují reakce na exhortaci Amoris laetitia – tomu nadále nerozumějí a vidí pouze bílé nebo černé, avšak v proudu života je nutné rozlišovat, dodává k tomu Svatý otec.

K nedávným ekumenickým setkáním, zejména k cestě do Švédska k 500. výročí reformace, papež František říká, že nejsou plodem Svatého roku milosrdenství, nýbrž pokračovaním cesty zahájené II. vatikánským koncilem. Nejde o zrychlení ekumenismu, podotýká, je to cesta koncilu, která pokračuje a zintenzívňuje se. V této chvíli se jednota uskutečňuje trojím způsobem: ve společné charitativní práci, společné modlitbě a společném vyznání, které se vyjadřuje v mučednictví – tzv. „ekumenismu krve“. Jak nicméně dodává, důležitý je také teologický dialog a úsilí o společenství na zmíněných třech fórech neodstavuje věrouku na druhou kolej. Stavění věroučných otázek proti pastoračním působí pouze zmatek, podotýká. V závěru papež odsuzuje rovněž proselytimus mezi křesťany, který považuje za těžký hřích, protože je v rozporu s dynamikou stávání se a bytí křesťanem. Církev není fotbalové mužstvo, které hledá fanoušky, zdůrazňuje František.

Pokud jde o kritické názory na své ekumenické aktivity a výčitky, že jde o výprodej katolického učení či protestantizaci církve, papež František komentuje, že nejde o témata, která by mu kradla spánek. Varuje však, že je vždy třeba rozlišovat, v jakém duchu se kritika vede. Pokud není míněna ve zlém duchu, může pomáhat. „Jindy je okamžitě vidět, že se kritiky opírají o z kontextu vytržené úryvky, které mají ospravedlnit předem zaujatou pozici. Ty nejsou poctivé, jsou míněny ve zlém duchu, s cílem vést k roztržkám,“ říká papež v rozhovoru pro italský deník Avvenire.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.