Polsko slavnostně prohlásilo Ježíše Krista za Krále a Pána země a národa

19.11.2016 

Završením Svatého roku milosrdenství a jubilejního roku 1050. výročí „Křtu Polska“ byl v Polsku dnešní Akt přijetí Ježíše Krista za Krále a Pána. Slavnost probíhala na poutním místě Božího milosrdenství v Krakově – Łagiewnikach za přítomnosti mnoha polských biskupů, kněží a vládní delegace v čele s prezidentem Andrzejem Dudou.

Homilii pronesl opolský biskup Andrzej Czaja, který je v rámci polského episkopátu předsedou tzv. intronizačních hnutí. Právě tato lidová hnutí inspirovaná mystičkou 20. století Rozalií Celakównou (1901-1944) stojí na počátku myšlenky prohlášení Ježíše Krista za Krále Polska. „Nedopusťme, aby jediným plodem dvojího jubilea Milosrdenství a Křtu Polska, byl jakýsi zápis v kronikách a letopisech – řekl biskup Czaja. – Nesmíme dále postupovat směrem, který znamená vzdalovat se od Boha. Změny však nepřinese pouhé vyhlášení Jubilejního Aktu. Je nutné započít dílo proměny a uspořádat života podle Boží vůle, řídit se Ježíšem a Jeho evangeliem,“ řekl biskup Czaja.

Slavnostní prohlášení vykonal před vystavenou Nejsvětější svátostí předseda Polské biskupské konference, arcibiskup Stanisław Gądecki:

„Vyznáváme před nebem a zemí, že Tvé kralování potřebujeme. Vyznáváme, že Ty jediný máš nad námi svaté a nikdy nehasnoucí právo. Proto s pokorou skláníme své hlavy před Tebou, Králi Všehomíra, uznáváme Tvé panování nad Polskem a celým našim národem, žijícím ve vlasti i ve světě.“ – Stojí v textu „jubilejního aktu“.

Zítra na Slavnost Krista Krále, bude Jubilejní akt přijetí Ježíše Krista za Krále a Pána přečten ve všech polských farnostech.

***

Jubilejní akt přijetí Ježíše Krista za Krále a Pána

Nesmrtelný Králi věků, Pane Ježíši Kriste, náš Bože a Spasiteli! V jubilejním roce 1050. výročí křtu Polska a v mimořádném Svatém roce milosrdenství, my Poláci, stojíme před Tebou (spolu se svými duchovními i světskými představiteli), abychom uznali Tvou vládu, podřídili se Tvému Právu a abychom Tobě svěřili a zasvětili naši vlast a celý národ.
Vyznáváme před nebem a zemí, že Tvé kralování potřebujeme. Vyznáváme, že Ty jediný máš nad námi svaté a nikdy nehasnoucí právo. Proto s pokorou skláníme své hlavy před Tebou, Králi Všehomíra, uznáváme Tvé panování nad Polskem a celým našim národem, žijícím ve vlasti i ve světě.

S touhou oslavit majestát Tvé moci a slávy, s velkou vírou a láskou voláme: Kraluj nám, Kriste!
- V našich srdcích – Kraluj nám, Kriste!
- V našich rodinách – Kraluj nám, Kriste!
- V našich farnostech – Kraluj nám, Kriste!
- V našich školách a univerzitách – Kraluj nám, Kriste!
- Ve sdělovacích prostředcích – Kraluj nám, Kriste!
- V našich úřadech, na místech, kde pracujeme, sloužíme i odpočíváme – Kraluj nám, Kriste!
- V našich městech a vesnicích – Kraluj nám, Kriste!
- V celém polském národě a státu – Kraluj nám, Kriste!

Dobrořečíme Ti a děkujeme Ti, Pane Ježíši Kriste:
- Za nekonečnou Lásku Tvého Nejsvětějšího Srdce – Kriste, náš Králi, děkujeme!
- Za milost svatého křtu a před věky uzavřené smlouvy s naším národem – Kriste, náš Králi, děkujeme!
- Za mateřskou a královskou přítomnost Marie v našich dějinách – Kriste, náš Králi, děkujeme!
- Za Tvé velké Milosrdenství, které nám stále ukazuješ – Kriste, náš Králi, děkujeme!
- Za Tvou věrnost navzdory našim zradám a slabosti – Kriste, náš Králi, děkujeme!

S vědomím našich vin a urážek, jimiž jsme zasáhli Tvé Srdce, prosíme o odpuštění všech svých hříchů a zejména hříchu odvracení se od svaté víry a nedostatku lásky k Tobě a k bližním. Prosíme Tě od odpuštění za všechny společenské hříchy národa, za všechny nedostatky, závislosti a zotročení. Zříkáme se zlého ducha a všeho, co působí.

Pokorně se poddáváme Tvému panování a tvému právu. Bereme na sebe závazek podřídit Tvému právu celý náš osobní, rodinný i národní život:
- Slibujeme, že budeme bránit Tvou svatou čest a hlásat Tvou královskou slávu – Kriste, náš Králi, slibujeme!
- Slibujeme, že budeme plnit Tvou vůli a střežit ryzost svých svědomí – Kriste, náš Králi, slibujeme!
- Slibujeme, že budeme pečovat o svatost našich rodin a křesťanskou výchovu dětí – Kriste, náš Králi, slibujeme!
- Slibujeme, že budeme budovat Tvé království a bránit ho v našem národě – Kriste, náš Králi, slibujeme!
- Slibujeme, že se budeme činně angažovat v životě církve a hájit její práva – Kriste, náš Králi, slibujeme!

Jediný Vládce zemí, národů a celého stvoření, Králi králů a Pane panujících! Svěřujeme Ti Polskou zemi a ty, kdo Polsku vládnou. Učiň, aby vlády spravedlivě spravovaly všechno, co je jim svěřeno, a stanovovali práva ve shodě s Tvými Právy.
Kriste Králi, s důvěrou svěřujeme Tvému Milosrdenství všechno, co představuje Polsko, a zejména ty členy národa, kteří se neubírají Tvými cestami. Obdař je svou milostí, osvěť je mocí Ducha svatého a všechny nás doveď do věčné jednoty s Otcem.
Ve jménu bratrské lásky Ti svěřujeme všechny národy světa a zejména ty, které Polsko poznamenaly křížem. Učiň, aby v Tobě rozpoznaly svého právoplatného Pána a Krále a využili čas, který jim Otec dává, a dobrovolně se podřídili Tvému panování.
Pane Ježíši Kriste, Králi našich srdcí, učiň naše srdce podle Svého Nejsvětějšího Srdce.
Kéž Tvůj Svatý Duch sestoupí a obnoví tvář země, této země. Kéž nás podpírá v uskutečňování závazků plynoucích z tohoto národního aktu, chrání od zlého a posvěcuje nás.
V Neposkvrněném Mariině srdci skládáme svá předsevzetí a závazky. Všichni se svěřujeme Mateřské ochraně Královny Polska a přímluvě svatých Patronů naší vlasti.
Kraluj nám Kriste! Kraluj v naší vlasti, kraluj v každém národě – k větší slávě Nejsvětější Trojice a pro spásu lidí. Učiň, aby naši vlast a celý svět zahrnulo tvé Království: království pravdy a života, království svatosti a milosti, království spravedlnosti, lásky a pokoje.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.