Arcibiskup Chahda o situaci v Sýrii a prezidentu Assadovi

23.11.2016 

Nejsou informace o tom, co se děje na syrském území a to má negativní dopad na obyvatelstvo, říká syrskokatolický arcibiskup Aleppa Denys Antoine Chahda v rozhovoru s Alessandrem Montedurem, ředitelem italské pobočky Kirche in Not. Není nicméně pochyb o tom, že vládní vojska připravují definitivní úder, aby dobyla Aleppo, říká arcibiskup a dodává, že regulérní armáda na rozdíl od ostatních respektovala příměří. Co se týče osoby prezidenta Assada, pohlíží na situaci realisticky: „Assad je nejlepší z politických činitelů, kteří tu jsou. My nehájíme syrskou vládu, hájíme práva lidí, kteří trpí kvůli ozbrojeným skupinám. Jsou to všechno nevinné oběti, které se nezabývají politikou.“

Křesťané zůstávají pouze v centrální části města, říká arcibiskup Chahda. „V této oblasti je sice jídlo a léky, ale chybí voda, nafta na topení a elektřina.“ Křesťané z Aleppa si přejí především to, aby byla uznána pravda o tom, že je tady syrská církev, která existuje a je živá. Po západní církvi žádá, aby sdílela její utrpení,“ dodává arcibiskup.

Vztahy mezi křesťany a muslimy syrský arcibiskup je hodnotí jako dobré. „Je tu spolupráce, stejně jako před válkou. My svobodně navštěvujeme naše místa kultu a muslimové nás respektují. Nikdy se nevměšovali do života křesťanů.“ Tento duch spolupráce nabízí realistické naděje také v perspektivě ukončení konlifktu. „Pokojné vtahy mezi vyznavači různých náboženství jsou předpokladem budoucího uzdravení ran našeho národa. Jsme přesvědčeni, že budoucnost bude lepší. Obavy nám působí pouze ozbrojené skupiny,“ říká aleppský arcibiskup Denys Antoine Chahda v rozhovoru pro papežskou nadaci Kirche in Not.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.