Stav křesťanské Evropy na pořadu jednání CCEE

2.10.2004 

Od 30. září do 3. října probíhá v Leedsu Plenární zasedání rady evropských biskupských konferencí. ?Je to poprvé, co se tolik biskupů z celé Evropy schází v Anglii, nejen od dob Reformace, ale od Synodu ve Whitby roku 664.? ? připomněl v úvodu zasedání kardinál Cormac Murphy O´Connor, předseda biskupské konference Anglie a Walesu. Zdůraznil dále, že biskupové pocházejí z církví, které neměly stejné podmínky ? jedni žili bez problémů, jiní byli dlouhá léta utlačováni, všechny ale spojuje svědectví jedné víry. Přestože podpora institucionální církve je v Evropě slabá, dnešní dobu charakterizuje hledání víry, uvedl anglický primas. Ve složité době charakterizované důrazem na konzum a individuální volbu, se změnily také situace biskupů.

Liverpoolský arcibiskup Patrick Kelly ve svém projevu upozornil na alarmující data: každý rok se v Liverpoolu rodí o 1000 dětí méně. V sousední diecézi Salford se více než polovina dětí rodí v muslimských rodinách, v jednom městě dokonce 80% všech nově narozených dětí jsou muslimové. ? uvedl arcibiskup Kelly.

Hlavním tématem Plenárního zasedání rady, na které se sjelo 34 předsedů biskupských konferencí, je situace křesťanství a církve v současné Evropě. Debaty o ekumenické problematice se zúčastní primas anglikánské církve, arcibiskup z Canterbury, Rowan Williams. Hovořit se bude také o vztahu církví a evropských institucí v souvislosti s debatou o odkazu na křesťanské kořeny Evropy. Druhá část setkání se zaměří na praktické otázky blízké budoucnosti: organizaci Světového dne mládeže v Kolíně nad Rýnem a další pastorační problémy současné Evropy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.