Věčné zavržení není mučírna, nýbrž svobodné odvrácení od Boha

25.11.2016 

Když se někdo rozhodne, že se odvrátí od Pána, volí věčné zavržení, řekl dnes Petrův nástupce v kapli Domu sv. Marty. Papež v ranním kázání vyzval, abychom nikdy nediskutovali s ďáblem, svůdcem a lhářem, nýbrž abychom v den posledního soudu před Pána předstoupili s pokorným srdcem.

V těchto posledních dnech liturgického roku završuje církev rozjímání o konci světa, ke kterému se vyslovil také papež František v komentáři k dnešnímu prvnímu čtení z knihy Zjevení (Zj 20,1-4.11-21,2). Jaký bude poslední soud a konečné setkání s Ježíšem?, ptal se Svatý otec. Prvním souzeným tu “drak, starý had, tedy ďábel”, jehož anděl, sestupující z nebe, vrhá do propasti. Ještě předtím ho však spoutává, “aby už přestal svádět národy”, poznamenal papež. Satan je totiž svůdce:

”Je to lhář, či ještě více – je to otec lži, je strůjcem lží a podvodů. Vnucuje ti víru, že když pojíš ovoce z tohoto stromu, budeš jako Bůh. Podsouvá ti lež a ty se dáš ošálit, oklame tě a zničí ti život. “Otče”, zeptáte se, “co ale máme dělat, aby nás ďábel nepodvedl?” Nikdy s ním nemluvte, jak nás to učí Ježíš. S ďáblem se nediskutuje. Jak se Ježíš choval k satanovi? Vyháněl ho, ptal se ho na jméno, ale nežádal o dialog.”

Také při pokušení na poušti, dodal Svatý otec, Ježíš nikdy nevolí vlastní slova, protože si byl dobře vědom nebezpečí. Ve své trojí odpovědi ďáblu se Pán vždy hájí Božím slovem, slovem Bible. Proto nikdy neveďme dialog s tímto lhářem a podvodníkem, který nás chce zničit, a tudíž bude svržen do propasti, zdůraznil ještě jednou papež. Jak si dále povšimnul, v dnešním čtení vystupují také duše mučedníků, oněch pokorných, kteří vydali Ježíšovi svědectví a nikdy se neklaněli ďáblu a jeho následovníkům – majetku, mondénnosti, marnivosti. Pán bude soudit velké i malé za jejich skutky, stojí v Knize Zjevení. Odsouzení budou vhozeni do ohnivého močálu – a to je druhá smrt, u které se papež zastavil:

”Věčné zavržení není mučírna, druhá smrt je tu popisována jako smrt. Ti, kteří nebudou přijati do nebeského království, se nikdy nepřiblížili Pánu. Jsou to lidé, kteří neustále šli vlastní cestou, odvrátili se od Pána a když před Něj předstoupí, sami se od něj odvracejí. Věčné zavržení je toto neustále odvracení od Boha.”

Ohnivý močál je odvrácení od Boha. Bůh nás činí šťastnými a velmi nás miluje, ale trvalé vzdálení se Bohu vede do věčného zavržení, vyzdvihl znovu papež František, avšak vzápětí přistoupil k poslednímu výjevu dnešního čtení, který je vizí naděje. Pokud otevřeme svá srdce a nepůjdeme vlastní cestou, dostane se nám radosti a spásy – “nových nebes a nové země”, o kterých se mluví v Knize Zjevení. Dovolme proto Ježíši, aby se nás dotknul pohlazením a odpustil nám. Odložme pýchu, ale chraňme si naději.

”Naději, která otevírá srdce k setkání s Pánem. Právě toto nás čeká – setkání s Ježíšem. A to je krásné, velmi krásné. On nás prosí, abychom v pokoře vyslovili: Pane. Stačí toto jediné slovo – a vše ostatní už vykoná sám.”

Zakončil papež František dnešní ranní homilii v Domě svaté Marty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.