Papež: Ať je naše srdce stále otevřeno Duchu, aby se modlil v nás, s námi a skrze nás

30.11.2016 

Generální audience se konala v aule Pavla VI. za účasti 8 tisíc lidí a zahájilo ji čtení z listu sv. Pavla Římanům (8,25-27) o tom, že Duch nám přichází na pomoc, když nevíme, oč se modlit. Papež František věnoval dnešní katechezi poslednímu skutku duchovního milosrdenství, totiž modlitbě za živé i zemřelé, k čemuž přiřadil také poslední skutek tělesného milosrdenství, kterým je pohřbívání mrtvých. V samotném závěru Petrův nástupce řekl:

Někdy, jak říká svatý Pavel, „ani nevíme, oč se máme modlit. A tu sám Duch se za nás přimlouvá vzdechy, které nelze vyjádřit“ (Řím 8,26). Duch se modlí v nás. Otevřme tedy svoje srdce tak, aby Duch svatý mohl zkoumat naše nejhlubší touhy, očistit je a naplnit. Vždycky však prosme za sebe i za druhé, ať se děje Boží vůle, jako v modlitbě Otče náš, neboť Jeho vůle je zajisté tím největším dobrem. Dobrem Otce, který nás nikdy neopouští. Modleme se a dovolme Duchu svatému, aby se modlil v nás. V tom spočívá krása života: modlit se děkováním, chválením Boha, prosbou o něco, pláčem, když nastane nějaká těžkost, jako onen muž. Ať je však srdce neustále otevřeno Duchu, aby se modlil v nás, s námi a skrze nás.
Závěrem těchto katechezí o milosrdenství se zavažme k modlitbě jedněch za druhé, aby se skutky tělesného i duchovního milosrdenství stále více stávaly naším životním stylem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Na konci generální audience obrátil papež pozornost ke kalendáři významných dnů OSN:

Na zítřek 1. prosince připadá Světový den AIDS vyhlášený Organizací spojených národů. Miliony lidí žijí s touto chorobou a pouze polovina z nich má přístup k léčbě zachraňující život. Modleme se za ně a za jejich drahé a prosazujme solidaritu, aby i ti nejchudší měli přístup k diagnostice i náležité terapii. Nakonec všechny vybízím, aby jednali odpovědně a přecházeli tak dalšímu šíření této choroby.

Papež pak upozornil na iniciativu mezinárodního společenství:

Na podnět Francie a Spojených arabských emirátů ve spolupráci s organizací UNESCO se bude v Abú Dábí ve dnech 2. – 3. prosince konat mezinárodní konference o ochraně kulturního dědictví v oblastech konfliktu. Téma je bohužel dramaticky aktuální. V přesvědčení, že kulturní bohatství představuje podstatnou dimenzi obrany lidské bytosti, doufám, že toto setkání bude novou etapou v procesu uskutečňování lidských práv.

Úplně na závěr pak u příležitosti dnešního svátku svatého Ondřeje, patrona konstantinopolské církve, Petrův nástupce řekl:

Chtěl bych pozdravit také konstantinopolskou církev a milovaného patriachu Bartoloměje a spojit se v dnešní slavnosti s ním a s konstantinopolskou církví. Společně všichni obejměme tuto sesterskou církev a přejme jí všechno dobré spolu s hojností Pánova požehnání.

Po společné modlitbě Otče náš Petrův nástupce udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.