Poselství papeže Františka ke Světovému dni modliteb za povolání

30.11.2016 

Dnes bylo zveřejněno papežské poselství ke Světovému dni modliteb za povolání, který připadne na 7. května příštího roku. Ve svém poselství k tomuto již 54. celosvětovému dni modliteb se papež soustředil na misijní dimenzi křesťanského povolání za použití citace ze svojí exhortace Evangelii gaudium: „Radost evangelia, která naplňuje život společenství učedníků, je radostí misijní“ (č.21). Misijní závazek, píše papež František, není doplňkem či ozdobou křesťanského života, nýbrž samotným jádrem víry. Vyplývá ze vztahu k Pánu, který nás posílá do světa jako proroky a svědky své lásky.

„I když v sobě zakoušíme četné slabosti a můžeme někdy pociťovat sklíčenost, musíme pozvednout hlavu k Bohu, nenechat se zdrtit pocitem nedostatečnosti či podlehnout pesimismu, který z nás činí pasivní diváky unaveného a rutinního života. Není místo na obavy: Bůh sám přichází očistit naše nečisté rty a uzpůsobit nás k misijnímu poslání.“ Papež klade tři otázky týkající se křesťanského misijního poslání: Co znamená být misionářem evangelia? Odkud dostáváme sílu a odvahu k jeho hlásání? Jakou logikou se toto poslání inspiruje?

Odpověď papež nachází ve třech evangelních scénách. Jsou jimi začátek Ježíšova poslání v nazaretské synagoze (srov. Lk 4,16-30); doprovázení Emauzských učedníků zmrtvýchvstalým Pánem (srov. Lk 24,13-35) a podobenství o semenu (srov. Mk 4,26-27). Tak jako Ježíš jsou učedníci pomazáni Duchem a jdou bratřím v ústrety hlásáním Slova, aby se stali nástrojem jejich spásy. Stejně tak samotné uskutečňování křesťanského misijního poslání se vyznačuje zkušeností námah a nedorozumění, vždycky však za přítomnosti vzkříšeného Ježíše, který oživuje naši důvěru. Za třetí je nezbytné - zdůrazňuje papež – osvojit si logiku, podle níž setba Božího království klíčí a roste, aniž by ten, kdo ji zasel, tušil jak. Bůh vždycky překonává naše očekávání a překvapuje svojí štědrostí, když umožňuje, aby z naší práce vyrostly plody, které překonají lidské kalkulace.

Papež František v závěru důrazně vybízí k modlitbám za povolání ke kněžskému a zasvěcenému životu. „Boží lid potřebuje být veden pastýři, kteři odevzdají svůj život do služeb evangelia. Proto prosím farní společenství, sdružení a různé modlitební skupiny – stojí v papežském poselství - ať se navzdory pokušením k malomyslnosti nadále modlí k Pánu, aby poslal dělníky na svou žeň.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.