Stopy dějin ukryté ve vatikánských freskách

5.12.2016 

Vatikánské stěny mluví, jen je třeba umět naslouchat – říká Maurizio De Luca. Nikdo jiný v tom nemá větší praxi než on. V rámci Vatikánských muzeí totiž v posledních desetiletích zodpovídal za restaurování freskové výzdoby, včetně nejvěhlasnějších míst jako je Sixtinská kaple, komnaty Borgiů nebo Paolinská kaple (foto). Nyní tyto své zkušenosti shrnul v knize „Verità nascoste sui muri dei maestri – Pravdy ukryté na stěnách mistrů“. Kniha mluví o mistrech na slovo vzatých, jako Michelangelo, Raffael, Perugino nebo Pintoriccho. Při práci na renovaci jejich děl bylo možné odhalit jejich pracovní postupy i pozdější přemalby – říká vatikánský restaurátor:

„Je třeba jen vědět kam a jak se dívat. K dobré interpretaci je zapotřebí také znát užívané techniky, protože technika malíře podmiňuje. V podstatě lze říci, že fresky jsou jakousi černou skříňkou. Nesou stopy všeho, co se stalo, na rozdíl od jiných malířských technik na plátně nebo na desce, kde je rozpoznání stop obtížnější. Stěna však pohlcuje a přijímá všechny signály, které se potom nabízejí interpretaci. Právě proto mluvím o dokumentech vepsaných do stěn“ – řekl Vatikánskému rozhlasu Maurizio De Luca.

Během prezentace své knihy vyprávěl také o tom, jak se zblízka seznámil s papežem Benediktem, který ho při práci často navštěvoval a zajímal se o stopy dějin ukryté ve freskách.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.