Vražda františkánky v Jižním Kivu

6.12.2016 

Demokratická republika Kongo. Křesťané z konžské provincie Jižní Kivu oplakávají vraždu mladé františkánské řeholnice, sestry Marie-Claire Kahambu (foto), která byla zabita minulé úterý v Bukavu. Podle místních zdrojů vtrhli dva muži do její kanceláře v učilišti pro dívky, které vedla, a zuřivě ji pobodali nožem a odnesli si peníze institutu.
Stovky roztrpčených lidí vyšly demostrovat a požadovat spravedlnost. Oba pachatelé byli zadrženi a s obviněním z vraždy předáni spravedlnosti.

Jak podotýká šéf anglofonního vysílání Vatikánského rozhlasu pro Afriku P. Paul Samsasuno, v den, kdy se sešel soud v Bukavu, aby rozhodl o jejich potrestání, církev slavila svátek blahoslavené Clementine Anuarite (1940-1946) panny a mučednice z této země. Bl. Anuarite byla zavražděna v 60. letech minulého století a je uctívána jako mučednice čistoty a odpuštění, její svátek připadá právě na 1. prosince.

20. března letošního ruku byl v Bukavu zavražděn také o. Vincent Machozi, který spustil internetové stránky „Beni Lubero“, na které umísťoval obrázky obětí násilí v Kivu a v některých případech indentifikoval vrahy.
Oběťmi násilí v tomto regionu centrální Afriky nejsou ovšem pouze kněží a řeholníci. Neutuchající násilí dopadá nejvíce na anonymní civilní obyvatelstvo, terorizované desítkami ozbrojených skupin, které podněcují k etnickým rivalitám a vedou zástupné války za účelem kontroly cenných přírodních zdrojů v oblasti. Některé mají přímé vztahy se sousedními zeměmi, jiné dokonce s konžskými bezpečnostními silami. Cílem všech těchto násilností je profit z ilegální těžby, pašeráctví a pytlačení.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.