Krakov má nového arcibiskupa

8.12.2016 

Papež František přijal rezignaci kardinála Stanislawa Dziwisze na funkci krakovského metropolity, kterou složil už před dvěma lety kvůli dovršení kanonického věku. Novým krakovským arcibiskupem jmenoval dosavadního metropolitu Łodzi, arcibiskupa Marka Jędraszewského.

Narodil se v Poznani v roce 1949. Studoval nejprve v tamním arcibiskupském semináři a na místní papežské teologické fakultě. Kněžské svěcení přijal v roce 1973. Po dvouletém pastoračním působení pokračoval ve studiích na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě, kde obhájil doktorát o Levinasově filosofii. Po návratu do Polska byl prefektem poznaňského semináře, přednášel na Papežské teologické fakultě byl šéfredaktorem jednoho z hlavních polských katolických týdeníků (Przewodnik Katolicki). V roce 1991 se habilitoval na Papežské teologické akademii v Krakově.

O šest let později se stal pomocným biskupem v Poznani a v roce 2012 jej Benedikt XVI. jmenoval arcibiskupem v Łodzi. Od roku 2014 je zástupce předsedy Polské biskupské konference, kde je také členem komisí pro vědu, věrouku, katolickou výchovu a pastoraci mládeže. Na mezinárodní úrovni je předsedou Komise pro katechezi, školy a univerzity při Radě evropských biskupských konferencí (CCEE).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.