Zemřel prelát Opus Dei Javier Echevarría

13.12.2016 

V 84 letech odešel včera večer na věčnost prelát Opus Dei, biskup Javier Echevarría. Jak informuje tiskové středisko této personální prelatury, druhý nástupce sv. Josemaríy a velký kancléř Papežské univerzity Santa Croce zemřel na svátek P. Marie Guadalupské v římské univerzitní nemocnici Campus Bio-Medico, kde byl hospitalizován 5. prosince s plicní infekcí.

Papež František ve své kondolenci vyjadřuje blízkost členům prelatury Opus Dei a – jak dodává – připojuje se k jejich díkuvzdání Bohu za otcovské a velkorysé svědectví kněžského a biskupského života mons. Echevarríy. „Po vzoru sv. Josemaríy Escrivá a bl. Álvara del Portillo, kterého vystřídal ve vedení celé této rodiny, věnoval život vytrvalé službě lásky k církvi a k duším. Vroucně prosím Pána, aby přijal tohoto svého věrného služebníka do věčné radosti a poroučím ho naší Matce, P. Marie z Guadalupe, na jejíž svátek odevzdal svou duši Bohu,“ stojí v papežském telegramu.

Podle norem prelatury přechází správa této instituce na jejího pomocného a generálního vikáře, kterým je mons. Fernando Ocáriz. Ten také během příštího měsíce svolá kongres, který zvolí nového preláta. Volba se podle statut Opus Dei uskuteční do tří měsíců a následně ji musí potvrdit papež.

Mons. Javier Echevarría se narodil roku 1932 v Madridu, kde se také seznámil se zakladatelem Opus Dei, sv. Josemaríou, jehož sekretářem byl od roku 1953 až do svého jmenování generálním sekretářem Opus Dei v roce 1975. Prelátem byl zvolen v roce 1994. Biskupské svěcení přijal v lednu roku 1995 z rukou Jana Pavla II. ve Svatopetrské bazilice.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.