Lidová zbožnost posiluje katolickou identitu

5.10.2004 

Biskupové a ředitelé katolických kulturních center se sešli v rámci Fora pro dialog mezi katolickou identitou, globalizací, ateismem a etnickým pluralismem?. Tak byla nazvána iniciativa pořádaná Papežskou radou pro kulturu a Brazilskou biskupskou konferencí. Setkání bylo zahájeno včera v Joao Pessoa. Ve čtvrtek a v pátek se sympozium přesune do Sao Paolo.
Papežská rada pro kulturu v minulosti pořádala v Latinské Americe již tři podobná setkání. Proběhly v Chile, v Kolumbii a v Mexiku.

Setkání brazilských ředitelů katolických kulturních center zahájily debaty o katolické identitě ve venkovském prostředí. Kardinál Paul Poupard v úvodu připomněl překotnou urbanizaci krajiny, která vede k ničení zemědělských oblastí. Příčinou krize katolické identity v Brazílii je také invaze náboženských sekt. Proto je důležité připomínat živou tradici církve. Zvlášť důležité pro lokální křesťanskou kulturu jsou bohaté formy lidové zbožnosti. Druhá část setkání v Sao Paolo bude věnována problému katolické identity ve městě a významu dialogu pro evangelizaci městského prostředí.

Z Brazílie se předseda papežské rady pro kulturu vydá do Bogoty. V hlavním městě Kolumbie zahájí formační seminář pastorace kultury, pořádaný Radou episkopátů Latinské Ameriky v rámci přípravy na plenární zasedání latinskoamerických biskupů, k němuž dojde za tři roky v Římě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.