Vánoční poselství Caritas Internationalis přibližuje situaci v Sýrii

16.12.2016 

Může se zdát, že v Sýrii je stále jen zima - a nikdy Vánoce, tak uvozuje své vánoční poselství předseda Caritas Internationalis kardinál Luis Antonio Tagle. „Půl desetiletí trpěli lidé krutými válečnými vichry. Miliony jich zůstalo bez domova a těm, kdo mají přístřeší, se nedostává topení a elektřiny. Dokonce i tým naší charity spálil nábytek, aby se mohl ohřát. Školy, které zůstaly otevřené, si nemohou dovolit palivo na topení – děti usedají do svých lavic zabalené do těžkých pokrývek,“ líčí situace v Sýrii na prahu letošních vánoc kardinál Tagle.

Vypráví také příběh matky čtyř malých dětí, která na útěku musela nechat všechna zavazadla u cesty a zůstala s holýma rukama. Připomíná chudé, staré lidi a děti stísněné v místnostech po deseti, lidi v oblastech neustále ostřelovaných či uprchlíky na cestě do bezpečí. Caritas Internationalis přispívá v Sýrii na zdravotnictví, vzdělání, ubytování a angažuje se v poradenství. Pěti stům dětí například předala kupóny na zimní oblečení.„Nic z toho by však nebylo možné bez nasazení našich kolegů, kteří žijí po boku místních lidí“ – dodává kardinál Tagle a cituje papežova slova o heroismu těch, kdo zůstávají uprostřed tohoto zmaru, aby přinášeli materiální i duchovní pomoc.

„Tato válka byla bezútěšnou zimou pro Sýrii, víme však, že po zimně přichází jaro. S vaší pomocí pracovala Caritas po celém světě pro mír v Sýrii. Papež František je jedním z účastníků kampaně pro Sýrii nazvané „Mír je možný“ – pokračuje filipínský kardinál.
„Tak jako vnímáme bílou dokonalost holubice v mrazivém zimním vzduchu, dokonalostí těchto vánoc by byl mír v Sýrii“ – končí své vánoční poselství předseda Caritas Internationalis, kardinál Tagle.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.