Papež na předvánočním setkání s dětmi z italské Katolické akce

19.12.2016 

Papež František popřál radostné vánoce dětem z italské Katolické akce, které se dnes sjely do Vatikánu ze všech italských diecézí. Požádal je také, aby tlumočily jeho pozdravy všem členům tohoto hnutí v Itálii. Papež pak promluvil o radosti, kterou přináší Ježíšovo narození:

„Ježíšovo narození je ohlašováno jako „veliká radost“, pramenicí ze zjištění, že Bůh nás miluje a skrze narození Ježíše se nám přiblížil, aby nás zachránil. Jsme Bohem milováni. Jak nádherné! Když jsme trochu smutní, když se nám zdá, že se nic nedaří, když nás zklame kamarád nebo kamarádka – nebo spíše, když my jsme zklamáni sami sebou – pomysleme si: „Bůh mne miluje“; „Bůh mne neopouští“. Ano, děti, náš Otec nám je vždycky věrný a ani na okamžik nás nepřestává mít rád, sledovat naše kroky, ba dokonce běží za námi, když se mu trochu vzdálíme. Proto je v srdci křesťana vždycky radost.“

Jak Svatý otec dodal, tato radost se šíří ještě více, pokud ji sdílíme s druhými. Může k tomu napomáhat také letošní heslo mládežnické formace Katolické akce, které rovněž mluví o radosti, která je nakažlivá a které máme dovolit, aby nás obklopila.

„Chtěl bych vám zadat jeden úkol. Tuto nakažlivou radost máte sdílet se všemi, ale zvláštním způsobem – a to je můj úkol – se svými prarodiči. Mluvte s nimi často – i oni v sobě mají tuto nakažlivou radost. Ptejte se jich na mnoho věcí, naslouchejte jim, mají v paměti vepsané dějiny, životní zkušenosti a pro vás to bude velký dar, který vám pomůže na vaší cestě. Také oni vás potřebují slyšet, chtějí rozumět vašim touhám a vašim nadějím. Můj úkol pro vás tedy zní: mluvte se svými prarodiči a naslouchejte jim. Staří lidé uchovávají životní moudrost.“

Na závěr papež František pochválil letošní solidární akci ve prospěch dětí z jedné chudé čtvrti v Neapoli, jako dobrý způsob, jak ukazovat láskyplnou Boží tvář, a poděkoval rovněž všem asistentům, kteří děti doprovázejí, za jejich nasazení pro křesťanskou výchovu mládeže.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.