Kardinál Sarah varoval před klerikalizací v liturgii

19.12.2016 

Advent i Vánoce podléhají sekularizaci, vytrácí se jejich smysl, jímž je příchod Spasitele, který nás osvobozuje z hříchu – domnívá se kardinál Robert Sarah (foto). Podle jeho mínění je příčina ještě hlubší, totiž obecná ztráta pocitu viny. Dnes se mluví takřka výhradně o zraněních. Každý je zraněn, ale nikdo není hříšníkem. Prefekt vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti podotýká, že tento stav věcí nelze shazovat pouze na kulturní proces sekularizace. „My kněží i biskupové nejsme bez viny – říká. – Zanedbala se katechizace, šíří se zmatek ohledně církevního učení, biskupové si protiřečí, lidé váhají, čemu věřit – řekl v rozhovoru pro pařížký katolický rozhlas Notre-Dame, kardinál Sarah:

Liturgie, která má sjednocovat, nás po koncilu značně rozdělila a postavila jedny proti druhým. Každý se domnívá, že jeho vlastní způsob vnímání liturgie je správný. Někteří si myslí, že mají právo pokořovat druhé, a to i veřejně. Jako prefekt Kongregace se snažím uskutečňovat to, o co se snažil Benedikt XVI., totiž usilovat o liturgický smír. Obnovit jednotu, posvátno, krásu a velkolepost liturgie, která nás má sjednocovat a vést k adekvátní odpovědi na Boží velikost. Před touto velikostí padá člověk na kolena, aby se klaněl Bohu. Liturgie není sebeoslava, nýbrž adorace a velebení Boha za to, co jsme od Něho dostali. On nám smrtí svého Syna dal všechno. Jestliže budeme slavit eucharistii jako památku smrti Ježíše Krista, jsem si jist, že naše spory o liturgii ustanou.

Řekl v rozhovoru pro pařížský rozhlas Notre-Dame prefekt Kongregace pro bohoslužbu, který varoval před klerikalizací na poli liturgie. Středem bohoslužby nesmí být kněz, nýbrž Bůh – říká kardinál Sarah.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.