Fasáda Svatopetrské baziliky má sochu chilské karmelitky

6.10.2004 

Před zahájením generální audience Jan Pavel II. odhalil a požehnal novou sochu v jedné z nik jižní fasády Vatikánské baziliky. Zobrazuje první chilskou světici, sv. Terzii de Jesús de los Andes (zemřela roku 1920). Autorem díla je sochař Juan Edusardo Fernandez Cox. Socha včetně soklu je vysoká 5 a půl metru a je provedena v bílém carrarském mramoru.

Slavnosti se zúčastnil předseda Chilské biskupské konference a Konference episkopátů Latinské Ameriky, kardinál Francisco Javier Errázuriz Ossa, dále arcikněz Vatikánské baziliky, kardinál Francesco Marchisano i zástupci chilské vlády. Bohoslužbu ve Vatikánské kryptě sloužil při té příležitosti kardinál státní sekretář, Angelo Sodano.

S myšlenkou sochy chilské světice pro Vatikánskou baziliku přišel velvyslanec Chile u Svatého stolce, Maximo Pacheco Gomez. Pro náš rozhlas řekl:

?Žijeme v době, ve které se rozmáhá násilí a smrt, tolik útoků na lidskou osobu a na rodinu, že zvlášť vynikne postava této svaté, bosé karmelitky, která zemřela v 19 letech. Její svědectví je svědectvím lásky, porozumění a veselosti. Sv. Terezie byla vždycky veselá. Ve své rodině i pak v komunitě, kde žila jen jeden rok, šířila kolem sebe atmosféru pokoje, veselí a lásky k celému lidstvu.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.