Paměť a identita ? nová kniha Jana Pavla II. představena ve Frankfurtu

6.10.2004 

Velké otázky 20. století jsou tématem nové knihy Jana Pavla II., která byla dnes odpoledne představena na knižním veletrhu ve Frankfurtu. Vatikánské nakladatelství ? Libreria editrice Vaticana ? tentokrát postoupilo práva na šíření díla nakladatelství Rizzoli.

Vydavatelem posledního díla ?Vstaňte pojďme? v květnu loňského roku i bestselleru - rozhovorů s Vittoriem Messorim, ?Překročit práh naděje?(1994) bylo nakladatelství Mondadori. Rizzoli vydalo v italštině dva monumentální svazky Literární a Filosofické dílo Karola Wojtyly.

S představiteli konsorcia RCS, do kterého patří velké milánské nakladatelství, jsou ve Frankfurtu rovněž zástupci Svatého Stolce: vatikánský tiskový mluvčí, Joaquin Navarro Valls a prelát Pavel Ptasznik ze státního sekretariátu:

"Knížka nese titul ?Paměť a identita?, podtitul ?Rozmluvy na přelomu tisíciletí?. Je zpracovaná na základě rozhovorů z roku 1993 vedených v Castelgandolfu mezi Svatým otcem a profesorem P. Josefem Tischnerem a panem Krzysztofem Michalskim. Vydání knihy v italštině je plánované na přelom března a dubna příštího roku a všechny jazykové verze budou následovat."

Proč jsme na knihu, která vznikla vlastně v 93. roce museli čekat 11 let?

"Svatý otec dlouho uvažoval nad tím, zda ji zveřejnit, protože řada témat se týká delikátních otázek, současných událostí. A kromě toho celou tu dobu na knize pracoval. Není tedy zápisem rozhovoru. Je to kniha zpracovaná na základě zápisu. Svatý otec sám vybral fragmenty rozhovoru, které považoval za důležité a některé jevy se snaží charakterizovat také v dnešní perspektivě. Původním záměrem bylo analyzovat fenomén totalitarismu na základě pádu komunismu. Ale Svatý otec jde daleko dál, tedy je to útvar do značné míry filosofický, ale srozumitelný, protože popisuje věci z našeho světa.

Rozhovor připravila Beata Zajączkowska. Překlad a redakční úpravy Johana Bronková.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.