Osvobozena lékarnice souzená proto, že odmítla vydat abortivní pilulku

29.12.2016 

Soud v severoitalské Goricii zprostil obžaloby lékárnici z Terstu, která v roce 2013 odmítla prodej potratové pilulky (foto). Jako farmaceutka povinovaná veřejnou službou byla obviněna z neoprávněného odepření správního úkonu, když během noční služby nevydala přípravek (paradoxně náležející do kategorie léků) navzdory předložení lékařského předpisu. Hrozilo jí čtyřměsíční odnětí svobody. Vatikánský rozhlas mluvil s právníkem obviněné, Simonem Pillonem, který při procesu hájil její právo na výhradu svědomí v souladu s Etickým kodexem italských farmaceutů.

“Je to novinka, řekl bych dokonce první rozsudek v naší zemi, který uznává výhradu svědomí pro lékárníky, kteří odmítnou vydání abortivní pilulky. Skutečný problém ale spočívá v tom, že se k němu nikdy nemělo dojít, protože si vyžádal tříletý proces, kterým si navíc musela projít matka pěti dětí! Kdyby už dávno existoval zákon, který by definoval výhradu svědomí, nemuseli jsme dospět k osobní oběti člověka, pro něhož byl neslučitelný kompromis s vlastním svědomím. Bylo mi ctí, že jsem mohl hájit takto odvážnou ženu, ale přál bych si, kdyby byl co nejdříve schválen zákon, který by uznal prvotní právo každého člověka – kterým je, ihned po právu na život, právo na svobodu svědomí.“

Uvedl advokát Simon Pillon. Dodejme, že výhradu svědomí ve zdravotnictví České republiky reguluje od roku 2012 zákon č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.