Papež: Hledět na jesličky znamená nalézt sílu k přijetí svého místa v dějinách

31.12.2016 

Svatý otec František dnes v podvečer ve Vatikánské bazilice slavil první nešpory ze slavnosti Matky Boží, Panny Marie, po kterých následoval výstav Nejsvětější Svátosti, eucharistická adorace a zpěv hymnu Te Deum na závěr občanského roku. Petrův nástupce ve své homilii komentoval čtení z listu sv. Pavla Galaťanům (4, 4-5) a mimo jiné řekl:

Stojíme před jesličkami, abychom rozjímali o tom, jak se Bůh během tohoto roku zpřítomnil, a připomněli si tak, že každá doba, každá chvíle je nositelkou milosti a požehnání. Jesličky nás vybízejí, abychom nic a nikoho nepokládali za ztraceného. Hledět na jesličky znamená nalézt sílu k přijetí svého místa v dějinách bez bědování a zatrpklosti, bez uzavřenosti a vyhýbavosti, bez vyhledávání zkratek poskytujících privilegia. Hledět na jesličky znamená vědět, že čas, který nás čeká, vyžaduje iniciativy plné odvahy a naděje, jakož i zříkání se marnivého protagonismu nebo nekonečných bojů o zviditelnění.
Hledět na jesličky znamená objevovat, jak se zapojuje Bůh tím, že zapojuje nás, činí z nás součást svého díla a vybízí nás k odvážnému a rozhodnému přijetí budoucnosti, jež je před námi.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.