Zpráva organizace Open Doors o pronásledování křesťanů ve světě

12.1.2017 

Pronásledování křesťanů na světě stále sílí. Více než 215 milionů jich každodenně zakouší vážné represe. V minulém roce bylo pro svou víru zabito 1207 vyznavačů Krista a napadeno 1329 kostelů. Hlavními strůjci pronásledování nadále zůstávají islamistické skupiny.

Podrobné údaje se dozvídáme z výroční zprávy mezinárodní neziskové organizace Open Doors, která sídlí v USA a monitoruje situaci křesťanů na celém světě. Jak je zvykem, vypracovala také seznam pro křesťany nejnebezpečnějších zemí. První místo už po patnácté drží Severní Korea. V důsledku komunistických represí jsou v této zemi všichni křesťané nuceni k životu v podzemí a zůstávají odříznuti od světa.

Nejvíce křesťanů však trpí kvůli islamistům a to nejen na Blízkém východě, ale také v zemích jako je Nigérie nebo Pákistán. Raport evangelikální organizace Open Doors upozorňuje také na nebezpečné tendence v jižní a jihovýchodní Asii. Situace tamních křesťanů se stále zhoršuje, zejména v zemích jako je Indie, Bangladéš, Laos, Bhútán nebo Vietnam.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.