Kardinál Erdö o terorismu a náboženství

12.1.2017 

„Stojíme před islamizací terorismu a nikoli před radikalizací islámu. Základem terorismu není náboženství jako takové, nýbrž jeho degenerace a strumentalizace,“ řekl maďarský kardinál Péter Erdö na zasedání 5. evropského katolicko-pravoslavného fóra, které se zabývalo tématem ohrožení fundamentalistickým terorismem v Evropě.
Kardinál Erdö, který spolu s metropolitou Gennadiosem předsedá tomuto fóru, prohlásil, že Evropa se neocitla před „střetem civilizací“, nýbrž se jí dotkl fenomén terorismu, který sice v dějinách vždy existoval, ale dnes je charakterizován novými prvky.

Fórum kritizovalo také označení „umírněný islám a umírněné křesťanství“. Jeho účastníci upozornili, že by se mělo rozlišovat spíše mezi „radikálností hlubokých náboženských přesvědčení a radikalismem užívajícím násilí, aby zviditelnil své vlastní názory, což jsou velice odlišné koncepty.“ Kardinál Erdö hovořil také o respektu k lidské důstojnosti, který je základem evropské kultury. Bez lidské důstojnosti nelze vysvětlit další práva, mezi něž patří také náboženská svoboda. „To neznamená, že by všechna náboženství byla stejná, nýbrž že každý člověk musí mít svobodu v hledání pravdy a v přijímání této pravdy. Totéž platí také pro svobodu slova a vyjadřování.“ Jak dosvědčil kardinál Erdö, zprávy o atentátech namířených proti křesťanům, vyvolávají spontánní hnutí solidarity. Po posledním útoku na koptský kostel plný křesťanů v Egyptě, se před katedrálou v Budapešti lidé shromáždili k modlitbě za mír a děkovali za svědectví velké odvahy, které vydávají tito lidé – řekl maďarský kardinál na pařížském katolicko-pravoslavném fóru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.