Paletinský prezident ve Vatikánu

14.1.2017 

Papež František přijal na audienci palestinského prezidenta Mahmouda Abbase, známého také jako Abu Mazen. K setkání došlo v souvislosti s dnešním otevřením Palestinského velvyslanectví při Svatém stolci, které je dalším krokem v posílení vzájemných vztahů, následujícím po uzavření všeobecné smlouvy mezi Svatým stolcem a Palestinským státem (26. června 2015).

Jak uvádí oficiální prohlášení, srdečné rozhovory, které trvaly přes 20 min, potvrdily dobré vztahy mezi Svatým stolcem a Palestinou, jak je zpečetila zmíněná všeobecná smlouva o základních aspektech života a působení církve v palestinské společnosti. Bylo poukázáno na důležitý příspěvek katolíků pro podporu lidské důstojnosti a v pomoci nejpotřebnějším, zejména v oblasti vzdělání, zdravotnictví a charitativní péče.

Dalším tématem byl mírový proces na Blízkém východě. Obě strany vyjádřily naději, že bude možné obnovit vyjednávání mezi zainteresovanými stranami, která povedou k ukončení násilí, jež působí nepřípustné utrpení civilnímu obyvatelstvu, a ke spravedlivému a trvalému řešení. Mluvilo se rovněž o významu péče o posvátný charakter svatých míst pro věřící všech tří abrahamovských náboženství. Zvláštní pozornost byla věnována také dalším konfliktům, sužujícím blízkovýchodní oblast.

V rámci výměny darů věnoval František Abbasovi medaili Svatého roku milosrdenství a arabské překlady exhortace Amoris laetitia a encykliky Laudato si´. Mahmoud Abbas předal Svatému otci ikonu Ježíšovy tváře, kámen z Golgoty, záznam o probíhající rekonstrukci baziliky Narození Páně, knihu nazvanou „Palestina a Svatý stolec“ o diplomatických vztazích mezi oběma zeměmi, a pozlacenou ikonu Svaté rodiny.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.