Navarro Valls: Na papežově knize si cením křesťanského optimismu

7.10.2004 

Na knižním veletrhu ve Frankfurtu byla včera představena nová kniha Jana Pavla II. ?Paměť a identita?. Největší rozruch ve světovém tisku způsobily výroky na adresu komunismu. Papež se totiž ptá, jaký smysl v dějinách lidstva má to, že komunismus přežil déle než nacismus. ?... bylo toto zlo z nějakého důvodu nezbytné pro svět a pro člověka? ? táže se Jan Pavel II. Vatikánský tiskový mluvčí, Joaqin Navarro Valls, komentuje:

?Především je potřeba přečíst celý odstavec, kde papež formuluje myšlenky toho druhu. Jan Pavel II. vychází z klasické představy, jakou je křesťanské myšlení Tomáše Akvinského, kde je zlo viděno především jako absence dobra. Často se stává, že absence dobra není totální, že cosi dobrého zůstává. Právě z této perspektivy papež mluví o tématech jako je nacismus, komunismu apod.?

Jde tedy o vizi historie, ve které Bůh vždy nachází dobro i ve zlu spáchaném člověkem?

Ano. je to myšlenka formulovaná poprvé u sv. Pavla. Na této knize nutno ocenit, že Papež velmi úzce spojuje tyto úvahy s realitou. Pokud je nechápeme v této perspektivě, zůstanou nesrozumitelné.

Co vás osobně na této knize nejvíc zasáhlo?

Optimismus, který je křesťanským optimismem, i v souvislosti s velkým zlem a tragédiemi, kterých byla Evropa částečně obětí a částečně iniciátorem v posledním století.

Na co budou použity prostředky získané z prodeje?

Papež o tom ještě nerozhodl. Myslím, že kritéria budou stejná jako u předchozích knih. Všechny prostředky s literární produkce Svatého otce byly učeny na charitu v různých oblastech. Projektů pro strádající země, například v Africe, je celá řada. Připomenu ještě, že kniha ?Překročit práh naděje?, která měla ohromný úspěch, prodalo se více než 20 milionů výtisků ? byla využita z velké části na rekonstrukci kostelů zničených během války v balkánských státech. Lze očekávat, že i tentokrát bude výtěžek určen na charitativní díla v různých částech světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.