Papež: Mladistvým migrantům je třeba zajistit ochranu a integraci

15.1.2017 

Na Svatopetrském náměstí se před polednem shromáždilo asi 20 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou nedělní papežovu promluvu před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce obšírně komentoval scénu z dnešního evangelia (Jan 1,29-34), ve které Jan Křtitel ukazuje na Ježíše a říká: »Hle, beránek Boží, který snímá hříchy světa!« a svoji promluvu končil:

Drazí bratři a sestry, proč jsme se tak dlouho pozastavili nad touto scénou? Protože je rozhodující! To není anekdota. Je to historický fakt! Tato scéna je rozhodující pro naši víru; a je rozhodující také pro misijní poslání církve. Církev je v každé době povolána konat to, co učinil Jan Křtitel, totiž ukazovat lidem Ježíše a říkat: „Hle, beránek Boží, který snímá hříchy světa!“. On je jediný Spasitel! On je Pán, je pokorný, mezi hříšníky, ale je to On, není žádný jiný, mocnější, který přijde, ne, ne – je to On!
Toto jsou slova, která my kněží denně opakujeme při mši, když prezentujeme lidu chléb a víno proměněné na Tělo a Krev Kristovu. Toto liturgické gesto vyjadřuje veškeré poslání církve, která nehlásá sebe samu. Běda, běda, kdyby církev hlásala sebe samu; ztratila by kompas a nevěděla kam jít! Církev hlásá Krista, nepřivádí k sobě, nýbrž ke Kristu. On a jedině On totiž zachraňuje svůj lid z hříchu, osvobozuje ho a uvádí do země opravdové svobody.
Panna Maria, Matka Beránka Božího, ať nám pomáhá věřit v Něho a následovat.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před mariánskou modlitbou Anděl Páně ZDE

Potom obrátil papež pozornost k dnešnímu dni, který je v kalendáři Organizace spojených národů od roku 2010 nazván Světovým dnem migrantů a uprchlíků:

Na dnešek připadá Světový den migrantů a uprchlíků, jehož letošní téma zní „Mladiství migranti, zranitelní a bez hlasu“. Tito naši malí bratři, zejména pokud přicházejí bez doprovodu, jsou vystaveni mnoha nebezpečím. A říkám vám, že je jich mnoho! Je nezbytné přijmout veškerá možná opatření zaručující mladistvým migrantům ochranu a obranu, stejně jako jejich integraci.
Můj zvláštní pozdrav patří představitelům různých zde přítomných etnických komunit. Drazí přátelé, přeji vám, abyste poklidně žili v lokalitách, které vás přijímají, respektovali jejich zákony a tradice a současně si uchovávali hodnoty svých původních kultur. Setkání různých kultur je vždycky obohacením pro všechny! Děkuji úřadu Migrantes římské diecéze a těm, kdo pracují s migranty na jejich přijetí a doprovázejí je v jejich těžkostech, a vybízím k pokračování v tomto díle připomínkou příkladu svaté Františky Xaverie Cabrini, patronky migrantů, od jejíž smrti letos uplyne sto let. Tato odvážná sestra věnovala svůj život prokazováním lásky Kristu v těch, kdo byli vzdáleni od své vlasti a rodiny. Její svědectví ať nám pomáhá starat se o cizího bratra, ve kterém je přítomen Ježíš a často trpí, je odmítán a ponižován. Mnohokrát nás v Bibli Pán žádal, abychom přijímali migranty a cizince, a připomínal, že také my jsme cizinci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.