Migranti vědí, proč jdou do křesťanské Evropy

17.1.2017 

Migrační krize v Evropě je velmi závažnou věcí, která po nás žádá jak křesťanskou otevřenost k bližnímu, tak i občanskou odpovědnost, aby nevedla k destabilizaci naší společnosti – říká biskup Georges Colomb, zodpovídající v rámci francouzského episkopátu za pastoraci migrantů. Je také jedním ze dvou signatářů francouzsko-německého prohlášení biskupů k této krizi. Jde o společnou iniciativu, jež má být znamením solidarity katolíků obou těchto zemí ke společnému problému.

Biskup Colomb zdůraznil, že strach, který migranti v Evropanech vzbuzují, nemá být brán na lehkou váhu. Stejně tak je nemoudré stigmatizovat ty, kdo vyjadřují své obavy v souvislosti s migrací. Úkolem veřejné správy je zajistit bezpečnost. Zároveň nesmíme zapomínat na základní křesťanskou povinnost vůči potřebným – říká biskup Colomb.

„Když už máme migranty či uprchlíky u sebe, je zkrátka nutné je přijmout. Můžeme pro ně udělat něco z materiálního hlediska: dát jim najíst, obléknout je, poskytnout přístřeší. A v této věci dělají křesťané velmi mnoho. Nemůžeme však zůstat jen u toho. Příchozí potřebují také lidské teplo a – proč ne – evangelium, Boží slovo. Nejde tu o nějaký hloupý proselytismus, ale ti lidé přece přicházejí do Evropy a ne jinam, nejdou do zemí Perského zálivu, které jsou přece velmi bohaté. Dobře vědí, že tam je nepřijmou. Přicházejí do křesťanských zemí, protože vědí, že v zemích s křesťanskou kulturou budou přijati, že se tu žije dobře, že se ctí lidská důstojnost. Oni sami tímto způsobem uznávají, že je tu stále ještě živý plamen křesťanství. Nejde o to, abychom si plácali po ramenou, jak jsme dobří. Ale Evropa je stále ještě ovlivněná evangeliem, třebaže podléhá sekularizaci. Migranti přicházejí ke křesťanům, ať se nám to líbí nebo ne. To musí být jasně řečeno. A proto nesmíme zklamat důvěru, kterou v nás vkládají.“
– řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Colomb, který zodpovídá za pastoraci migrantů ve francouzském episkopátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.