Kardinál Dolan k účasti na Trumpově inauguraci

17.1.2017 

Modlit se s lidmi je naší svatou povinností – reagoval kardinál Timothy Doland na hlasy, které kritizují jeho účast na páteční inauguraci prezidenta Donalda Trumpa. Newyorský arcibiskup vystoupí na pódiu spolu s představiteli dalších čtyř církví. „Vím, že to někteří kritizují, protože mi o tom napsali,“ řekl. „A tak jsem jim odpověděl, pokud by zvítězila paní Clintonová a pozvala by mne, byl bych stejně poctěn. My, pastýři a náboženští představitelé, jsme v posvátném úřadu modlitby. Lidé nás žádají, abychom se modlili s nimi a za ně. To neznamená, že jsme pro ně nebo proti nim,“ dodal - „Je to naše svatá povinnost.“

Kardinál Dolan rovněž prozradil, že na slavnostním Trumpově nástupu do prezidentského úřadu přečte pasáž Šalomounovy modlitby o moudrost (Mdr 9). „Mnoho lidí má výhrady k nově zvolenému prezidentovi, já samozřejmě také, podobně jako s každým přicházejícím prezidentem. Je však velkou americkou tradicí, hledět na nově příchozího prezidenta jako na čas naděje, dát mu šanci, aby se pokusil naplnit některé ze slibů, které učinil,“ dodal newyorský arcibiskup k Trumpově inauguraci. Kardinál Dolan rovněž prozradil, že se jako soukromá osoba zúčastnil zahajovací ceremonie prezidenta Reagana v roce 1981 a prezidenta Gerge H.W. Bushe v roce 1989.

Katoličtí představitelé byli během minulého století přizváni k veřejné modlitbě za nového prezidenta v den jeho inaugurace celkem pětkrát. Naposled v roce 1977, když skládal přísahu Jimmy Carter (mons. John Ryan za Franklina Roosevelta v roce 1937; kard. Richard J. Cushing za Johna F. Kennedyho v roce 1961; kard. Terrence J. Cooke za Richarda Nixona v roce 1969 a 1973).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.