První oficiální náštěva Svatého stolce v poválečném Aleppu

24.1.2017 

Delegace Svatého stolce navštívila Aleppo. Jak stojí v oficiálním prohlášení Úřadu pro integrální lidský rozvoj, delegaci vedl sekretář této instituce mons. Giampietro Dal Toso, společně s apoštolským nunciuem v Sýrii kardinálem Mariem Zenarim. Šlo o první oficiální vatikánskou návštěvu po ukončení bojů v tomto syrském městě.

Delegace navštívila křesťanské komunity a jejich pastýře, kteří poděkovali papeži za jeho neustálou pozornost k Sýrii. Zamířila také do katolických charitativních organizací i některých uprchlických táborů a zahájila činnost nového asistenčního centra Charity v aleppské čtvrti Hanano. Vatikánští představitelé se zúčastnili také ekumenické modlitby v rámci týdne modliteb za jednotu křesťanů a setkali se s reprezentanty islámu, aby mluvili o odpovědnosti náboženství za výchovu k míru a smíření. Delegace se také informovala o stavu katolických nemocničních zařízení, aby bylo možné zahájit projekty na jejich rekonstrukci. Představitelé občanské společnosti ocenili jmenování apoštolského nuncia v Sýrii kardinálem, jako gesto, kterým Svatý otec vyjádřil svou zvláštní blízkost trýzněnému obyvatelstvu této země.

Z rozhovorů s charitativními katolickými organizacemi vyplynulo, že pomoc ve prospěch celé syrské populace je nadále žádoucí v podstatě ve všech základních oblastech života jako je výživa, oblečení, vzdělání, zdravotnictví a ubytování – stojí v oficiálním sdělení vatikánského Úřadu pro integrální lidský rozvoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.