Ekumenické vztahy s ruskou pravoslavnou církví se zintenzívnily

25.1.2017 

Papežovo setkání s patriarchou Kirillem na Kubě bylo přelomovou událostí ve vztazích mezi Svatým stolcem a slovanskými pravoslavnými církvemi – říká o. Hyacinthe Destivelle OP, který má ve Vatikánu v referátu právě tuto oblast vztahů. U příležitosti ekumenického týdne připomněl, že ruská církev je nejpočetnější pravoslavnou církví. Potvrdil také, že místo setkání papeže a patriarchy nebylo zvoleno náhodně. Patriarcha Kirill si přál, aby k setkání došlo mimo evropský kontinent, který by mohl příliš silně evokovat polemiky a roztržky mezi křesťany.

O. Destivelle podotýká, že samotné setkání na Kubě zastínilo obsah podepsané deklarace (foto), ačkoli právě ona setkání umožnila. Předchozí pokusy o setkání papeže s patriarchou selhaly právě proto, že se nepodařilo dojít ke shodě na společném dokumentu. Úředník Papežské rady pro jednotu křesťanů dodává, že deklarace byla sepsána v pastoračním duchu a tak má být také čtena. Slovům v ní užitým nelze přikládat přehnaně teologický význam, protože teologický dialog spadá do kompetence mezinárodní bilaterální komise.

Francouzský dominikán, který sám působil v pastoraci v Rusku, podotýká, že po setkání papeže s Kirillem se vzájemné vztahy zintenzívnily. Jejich rozvoj spatřuje ve třech směrech, totiž v ekumenismu svatých, ekumenismu spolupráce a v kulturním ekumenismu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.