Nová opatření proti sexuálním deliktům na nezletilých ve francouzské církvi

26.1.2017 

Francouzští biskupové vydali už ve třetí opravené a doplněné verzi směrnice k boji proti sexuálním deliktům na nezletilých. Objevují se v ní nové zpřísněné normy světského i kanonického práva. „Zavedli jsme nové předpisy, které mají zajistit, aby žádný delikvent po odpykání trestu neměl možnost spáchat další zločiny v rámci nějaké církevní mise,“ uvedl předseda francouzského episkopátu arcibiskup Georges Pontier.

Šedesátistránkový dokument má přispět k ještě větší obezřetnosti, aby církev byla na všech úrovních bezpečným místem pro děti a mládež. Francouzští biskupové informovali také o současném stavu boje proti sexuálním deliktům na nezletilých v místní církvi, která má celkem 15 tisíc duchovních.

S obviněním ze sexuálního násilí na nezletilých je v současné době ve francouzských nápravných zařízeních 9 kněží a jáhnů. 37 kněží a řeholníků už odpykalo své tresty za tyto zločiny a bylo propuštěno. Zažalovaných je v této chvíli 26, což je o polovinu méně než v roce 2010. V pedofilních kauzách vypovídalo 222 lidí. Řada z nich se týkala faktů velmi starého data, jejichž pachatelé už často nežijí. Více než 60% svědectví shromážděných místními biskupy se vztahuje k událostem, ke kterým došlo před rokem 1970, 35% je z let 1970-2000 a pouze čtyři procenta se týkají poslední doby.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.