Enzo Bianchi, představený komunity z Bose odstoupil ze své funkce

28.1.2017 

Zakladatel monastické komunity v Bose, Enzo Bianchi, rezignoval na funkci jejího převora. Společenství v Bose se formovalo na vlně Druhého vatikánského koncilu, v duchu ekumenismu a otevřenosti ke světu. Mezi jeho členy jsou muži i ženy nejen katolického vyznání. Ačkoli se řídí monastickými pravidly a čerpají z různých církevních tradic, nemají status řeholní kongregace, nýbrž soukromého sdružení věřících.

Enzo Bianchi, který odchází z čela komunity z důvodu věku ve svých 74 letech, patří k emblematickým postavám italského katolicismu. Když před 50 lety zakládal svou komunitu, očekával, že přispěje k obrození mnišského života. Jeho naděje – jak dodává – se v tomto ohledu nenaplnily:

„Bohužel musím říci, že to je jediná bolest, kterou si odnáším. Když jsem začínal, zdálo se, že se před mnišským životem otevírá nová budoucnost. Hluboce jsem věřil a doufal, zvláště koncem minulého století, že začíná nové jaro mnišského života. Místo toho se krize na počátku nového tisíciletí dotýká všech klášterů. V mnohých vyhasíná život. To mne velmi rmoutí. Kromě toho musím říci, že se v církvi ocitá ve stínu jak mnišství, tak i liturgie. A to nepomáhá. Mnoho mnichů má dojem, že se na ně nepamatuje. Na druhé straně, naším povoláním přece je zůstávat na okraji. Máme tedy příležitost prokazovat věrnost evangeliu. Skutečně mne však rmoutí ta velká krize mnišského života, trvalý pokles povolání, nedostatek věrnosti, stárnutí mnoha komunit, které stále častěji musejí zavírat kláštery, protože už nejsou schopny zajistit to, co je nejpodstatnější, totiž liturgii.“

Říká nyní již emeritní převor komunity z Bose, Enzo Bianchi. Nástupcem byl zvolen jeho dosavadní zástupce, Luciano Manicardi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.